Śledzie
w śmietanie od lat wiodą prym w Gwiazdkową biesiadę aż po
Sylwestra. Tu podam porcję na 1 kg śledzia. Zaczynam
przygotowania co najmniej 3-4dni przed Wigilią. Na początek trzeba
je zamarynować a w ostatnim dniu przed podaniem robię sos śmietanowo jabłkowy, który wybornie współgra ze śledziem.
składniki :
1
kg. Śledzi Matias z zalewy solnej.
0,5l śmietany b/laktozy 18% lub śmietany kremówki
0,5l śmietany b/laktozy 18% lub śmietany kremówki
1/2
cytryny
pieprz
1szkl.octu spirytusowego10%
4 cebule
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3szkl wody
2 jabłka boskop lub reneta
1 łyżka cukru
pieprz
1szkl.octu spirytusowego10%
4 cebule
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3szkl wody
2 jabłka boskop lub reneta
1 łyżka cukru
Wykonanie
nie jest trudne, na początek kupuję płaty śledziowe(Matias) w
zalewie solnej, nie poszarpane, jędrne. Śledzie z tej zalewy solnej
trzeba opłukać i namoczyć w czystej zimnej wodzie na 2 godziny,
aby pozbyć się nadmiaru soli.
zalewa
octowa:
1szkl.octu spirytusowego10%
2 cebule kroję w półksiężyce
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3szkl wody
1 łyżeczka cukru
1szkl.octu spirytusowego10%
2 cebule kroję w półksiężyce
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3szkl wody
1 łyżeczka cukru
Składniki gotuję od chwili za wrzenia ok. 5min. na małym ogniu. Studzę zalewę.
Śledzie
odsączam i dzielę na pożądane kawałki, czasem na połowy lub
mniejsze części lub też pozostawiam w całości. W słoju układam
warstwami śledzia i ugotowaną cebulę z zalewy i wlewam
ugotowany zimny płyn, zamykam słój i do lodówki na co najmniej 3
dni.
Sos śmietanowy:
Po
tym czas aby przygotować śmietanę do śledzia w którą go włożę
.
wigilijny
poranek jest w sam raz na to przygotowanie.
Kroję
w półksiężyce następne dwie cebule, w szklanej miseczce oprószam
łyżeczką cukru i przykrywam folią zostawiam do zmożenia na dwie
godziny.
Po
upływie tego czasu dodaję śmietanę i zcieram w tę
miksturę jabłka na tarce o grubych oczkach, mieszam
składniki co jakiś czas, dodaję sok z cytryny (według uznania)i
doprawiam pieprzem do smaku.
Warstwowo
przekładam śledzia, przygotowanym sosem śmietanowym w salaterce.
Pozostawiam pod przykryciem co najmniej na 2 godziny, aby składniki
się przegryzły. Posypuję natką pietruszki.
Śledzie
podaję do ugotowanych ziemniaków.
Śmietana
bez laktozy jest kwaśna i cytryny do sosu dodaję mniej /parę
kropli/
A
do śmietany kremówki trzeba wycisnąć sok z połowy cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz