2/01/2019

Śledzie z jabłkiem w śmietanie


Śledzie w śmietanie od lat wiodą prym w Gwiazdkową biesiadę aż po Sylwestra. Tu podam  porcję na 1 kg śledzia. Zaczynam przygotowania co najmniej 3-4dni przed Wigilią. Na początek trzeba je zamarynować a w ostatnim dniu przed podaniem robię sos śmietanowo jabłkowy, który wybornie współgra ze śledziem. 
 składniki :
1 kg. Śledzi Matias z zalewy solnej.
0,5l śmietany b/laktozy 18% lub śmietany  kremówki
1/2 cytryny
pieprz  

1szkl.octu spirytusowego10% 
4 cebule 
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3szkl wody
2 jabłka boskop lub reneta
1 łyżka cukru
Wykonanie nie jest trudne, na początek kupuję płaty śledziowe(Matias) w zalewie solnej, nie poszarpane, jędrne. Śledzie z tej zalewy solnej trzeba opłukać i namoczyć w czystej zimnej wodzie na 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli.  
       
 zalewa octowa: 
1szkl.octu spirytusowego10% 
2 cebule kroję w półksiężyce 
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3szkl wody
1 łyżeczka cukru
 
Składniki gotuję od chwili za wrzenia ok. 5min. na małym ogniu. Studzę zalewę.
Śledzie odsączam i dzielę na pożądane kawałki, czasem na połowy lub mniejsze części lub też pozostawiam w całości. W słoju układam warstwami śledzia i ugotowaną cebulę z zalewy i wlewam ugotowany zimny płyn, zamykam słój i do lodówki na co najmniej 3 dni. 

Sos śmietanowy:
Po tym czas aby przygotować śmietanę do śledzia w którą go włożę .
wigilijny poranek jest w sam raz na to przygotowanie. 
Kroję w półksiężyce następne dwie cebule, w szklanej miseczce oprószam  łyżeczką cukru i przykrywam folią zostawiam do zmożenia na dwie godziny.
Po upływie tego czasu dodaję śmietanę i zcieram w tę miksturę jabłka na tarce o grubych oczkach, mieszam składniki co jakiś czas, dodaję sok z cytryny (według uznania)i doprawiam pieprzem do smaku.
 Warstwowo przekładam śledzia, przygotowanym sosem śmietanowym w salaterce. Pozostawiam pod przykryciem co najmniej na 2 godziny, aby składniki się przegryzły. Posypuję natką pietruszki. 
Śledzie podaję do ugotowanych ziemniaków. 

Śmietana bez laktozy jest kwaśna i cytryny do sosu dodaję mniej /parę kropli/ 
A do śmietany kremówki trzeba wycisnąć sok z połowy cytryny.

Smacznego!  






Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...