3/03/2017

Sałatka ogórkowa słodko - kwaśna


Tą sałatkę  nauczyła  mnie Mama mojego Męża, skąd  miała  recepturę ? Lecz z tą  sałatką  nigdzie  się nie spotkałam po za naszym  domem, jest  specyficzna i słodko  kwaśna, lekko  ostra a to dzięki cebulce, rzodkiewce którą  ja dodaję. 
Już niedługo zaczną się ogórki gruntowe do tego sadzone jajo i młode ziemniaczki smaczny obiad.
Składniki:
1 kg. zielonych ogórków mogą być szklarniowe,
3 szt. rzodkiewki,
1 cebula,
szczypiorek według uznania
1 łyżeczka cukru ,
szczypta soli,
1/4 łyżeczki pieprzu.
śmietana 200/250 ml.  b/laktozy
jogurt grecki 200/250 ml.  b/laktozy.
Można zamiennie użyć zwykłego nabiału jak nie ma przeciwwskazań.
Ogórki obrać pokroić i sparzyć wrzącą wodą, zalewając ogórki w misce. Po chwili odcedzić na durszlaku. Sparzone ogórki przenieść do miski, dodać posiekaną cebulkę szczypiorek i pokrojone w talarki rzodkiewki. Zalać jogurtem śmietaną i doprawić cukrem i pieprzem na koniec dodać szczyptę soli dla podkręcenia smaku.
Tę sałatkę podaję w salaterkach.
Smacznego.


kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...