Tą sałatkę nauczyła mnie Mama mojego Męża, skąd miała recepturę ? Lecz z tą sałatką nigdzie się nie spotkałam po za naszym domem, jest specyficzna i słodko kwaśna, lekko ostra a to dzięki cebulce, rzodkiewce którą ja dodaję.
Już niedługo zaczną się ogórki gruntowe do tego sadzone jajo i młode ziemniaczki smaczny obiad.
Składniki:
1 kg. zielonych ogórków mogą być szklarniowe,
3 szt. rzodkiewki,
1 cebula,
szczypiorek według uznania
1 łyżeczka cukru ,
szczypta soli,
1/4 łyżeczki pieprzu.
śmietana 200/250 ml. b/laktozy
jogurt grecki 200/250 ml. b/laktozy.
Można zamiennie użyć zwykłego nabiału jak nie ma przeciwwskazań.
Ogórki obrać pokroić i sparzyć wrzącą wodą, zalewając ogórki w misce. Po chwili odcedzić na durszlaku. Sparzone ogórki przenieść do miski, dodać posiekaną cebulkę szczypiorek i pokrojone w talarki rzodkiewki. Zalać jogurtem śmietaną i doprawić cukrem i pieprzem na koniec dodać szczyptę soli dla podkręcenia smaku.
Tę sałatkę podaję w salaterkach.
Smacznego.