Ciacho w ilościach nikłych i trzeba stworzyć coś z czegoś ? U "Pyzy" oglądałam zdjęcia deseru z kaszą jaglaną i opis do zdjęcia, to mi podsunęło pomysł na stworzenie deseru. Aaaa... jaj zrobiłam błąd, który wtedy nie zaważył na smaku. Oczywiście nie miałam czasu poczytać, wystarczy że zobaczyłam obrazek ha. Ugotowałam jagły bez płukania dodając je do syropu ananasowego z dodatkiem mleka a że było tego niedużo to specjalnie nie było czuć goryczy z kaszy a o tym przekonać miałam się drugim razem przy przygotowaniu większej ilości.
Porcja na 3 desery:
2/3 szkl kaszy jaglanej
1 puszka ananasa
1 mała puszka brzoskwiń
1/2 Szklanki mleka kokosowego lub zwykłego lub bez laktozy itp.
3 łyżeczki miodu
Cogielmogiel:
3 żółtka
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki cacao
Wypełnienie :
pokruszone 4 kokosanki lub inne kruche ciastka.
Kawałki czekolady lub wiórki.
I do dzieła;
Kaszę opłukać dobrze zimną wodą. Syrop z ananasów wlać do rondelka. Zasypać opłukaną kaszą, chwilę pogotować dodać mleko i miód nadal gotować na małym ogniu aż kasza zmięknie i się zagęści. Zestawić z ognia nałożyć do salaterek, na tę warstwę nałożyć pokrojone w większe cząstki ananasy i brzoskwinie, wkruszyć parę kokosanek. Ubić kogiel mogiel dodać cacao, jeszcze chwilę ubijać i polać deser. Dekorując wiórkami migdałowymi lub czekoladowymi.
1/2 Szklanki mleka kokosowego lub zwykłego lub bez laktozy itp.
3 łyżeczki miodu
Cogielmogiel:
3 żółtka
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki cacao
Wypełnienie :
pokruszone 4 kokosanki lub inne kruche ciastka.
Kawałki czekolady lub wiórki.
I do dzieła;
Kaszę opłukać dobrze zimną wodą. Syrop z ananasów wlać do rondelka. Zasypać opłukaną kaszą, chwilę pogotować dodać mleko i miód nadal gotować na małym ogniu aż kasza zmięknie i się zagęści. Zestawić z ognia nałożyć do salaterek, na tę warstwę nałożyć pokrojone w większe cząstki ananasy i brzoskwinie, wkruszyć parę kokosanek. Ubić kogiel mogiel dodać cacao, jeszcze chwilę ubijać i polać deser. Dekorując wiórkami migdałowymi lub czekoladowymi.
Przepis na poczekaniu w 15 minut.
Zasmakował młodzieży to też zdobył nazwę „Fiona“.
Zasmakował młodzieży to też zdobył nazwę „Fiona“.