7/05/2019

Prosty placek z owocem ''Reni''


U mnie  w zależności ile mam czasu i siły, nawet w upalne dni lata  jest ciastem pysznym i szybciutkim. Dziś robię go z czarną porzeczką. Zaraz pędzę ją zrywać.  

Składniki na małą blaszkę:
4 jajka
10 łyżek cukru
szczypta soli
10 łyżek oleju
łyżeczka proszku do pieczenia 
10 łyżek mąki
1-2 szklanek owocu

DWA SPOSOBY PRZYGOTOWANIA :

1. Expressowy: 
wrzucić wszystko do miski i zamieszać do połączenia wszystkich składników. Oczywiście jaja surowe i bez skorupek :)

2. Dłuższy:
 jajka wybić i utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając szczyptę soli, powoli dodawać nadal miksując olej a na koniec mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i masa gotowa.

Do obydwóch możliwości przygotowujemy tak samo owoc /sezonowy/. Brytfankę smarujemy tłuszczem wykładamy pergaminem. 
Na dno rozsypujemy równomiernie owoc (jeżeli są to śliwki, kroimy je na ćwiartki). Pieczemy do ze złocenia czy przy brązowienia ok, 35/40 min. W zwykłym piekarniku nagrzanym na 170*C /200 max
Po upieczeniu tego ciasta w małej brytfance lub z podwójnej ilości składników na dużej nie trzeba go po upieczeniu kroić i składać.
 A po wystudzeniu prószymy cukrem pudrem. 
Ten placek zrobiłam inaczej niż zwykle na dużej blaszce
a z porzeczką jest nieco kwaskowy.
 Przekroiłam po wystygnięciu zdjęłam pergamin
i nałożyłam owocem do siebie.
Posypany j/w cukrem pudrem jest pyszny. 
Smacznego. 


E.S.

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...