Przejdź do głównej zawartości

Nietolerancja laktozy

Witam.
Od dawna  miałam zamiar opisać przygody jakie towarzyszą mi z nietolerancją laktozy u córki . Teraz nie jest tak tragicznie. Współczuję rodzicom dzieci i osobom z tym problemem . Dlatego podzielę się wiedzą i moimi sposobami na życie z tą przypadłością.
Pół roku mieszkam w innym województwie i zaczęłam wszystko od nowa czyli szukać alternatywy normalnego żywienia córki, znalazłam lecz ubogie. A o zgrozo wszyscy mylą nietolerancję laktozy z alergią a zwłaszcza lekarze pediatrzy, no może nie wszyscy ale ci na których trafiłam w nowym miejscu zamieszkania . Córka zachorowała i niezbędny jest antybiotyk. Pani doktor przyjęła do wiadomości że ma tę przypadłość i wypisała lekarstwa. Antybiotyk jest ok. ale reszta już zawierała laktozę i lek przeciw alergiczny, co zweryfikowałam w aptece. Kiedyś biegałam o poprawę recepty, teraz stosuję to co córa może brać a jak długo nie choruje to nazwy lubią się zmieniać i proszę w aptece o skład surowcowy i możliwy zamiennik.
 Żeby pomóc mojemu dziecku szukałam informacji na ten temat w publikacjach jednak do dziś nie jest ich dużo i dla laika nie są tak czytelne. Lekarze w klinice tylko mówią ze trzeba wyeliminować z diety mleko ssaków lub je ograniczyć a szukanie receptur bez mlecznych graniczy z cudem bo albo są produkty nieosiągalne albo bardzo drogie i w dużych opakowaniach .W tej kwestii warto wiedzieć co to nietolerancja laktozy, jej rodzaje,jakie znaczenie ma laktoza i laktaza.
To co nas dotyka to codzienność więc, jakie ma znaczenie laktoza w produkcji żywności?
Ja kupując żywność począwszy od mleka itd. przez półprodukty i produkty (wędlina, mięso,ryby) zwracam uwagę na węglowodany w mleku maśle powinno ich nie być / 00 g. w wędlinie jak pojawia się białko mleka lub węglowodany od zwierzęce to wiadomym że stosują jako przyprawę do lekkości smaku, mleko w proszku które jest zawarte w przyprawach zawiera więcej laktozy niż płynne - testerem była kiedyś moja córka i na zasadzie eliminacji szukałam alternatywy. Produkty gotowe w składzie powinny zawierać białko roślinne lub białko soi, nie boje się podejść do sprzedawcy i poprosić o podanie składu np. kiełbasy jest to obowiązkiem od paru lat. Podanie informacji o składzie produktu czy to na opakowaniu zbiorczym czy jednostkowym. Jeżeli producent podaje informację nie dokładną czyli konserwanty lub wypełniacze po prostu nie kupuję kota w worku gdyż może zawierać produkty związane z laktozą.

Produkcja nie dostępna w Polsce
Dla tych którzy mają ochotę na produkty mleczne ja od czasu do czasu mam możliwość choć na święta kupić dla córki ale niestety nie w Polsce. Kiedy się to zmieni?


W jednym z marketów ogólnopolskich jest mleko bez-laktozowe w smaku jak mleko w proszku. Duża różnica w smaku do kiedyś produkowanego mleka Gostyńskiego bez laktozy. Do wypieków może być, zawiera 0,03 laktozy/100 ml  produktu.
 Muszę córce ograniczać bo są efekty uboczne szybko zauważalne.
W Poznaniu w sklepie społemowskim przy pl. Cyryla można dostać takie mleko i nie tylko :) szkoda że od małopolski jest tak daleko.

Śmietana i serek homogenizowany bez laktozy. Jest też masło, czekolada, jogurty  podstawowe produkty aż oko cieszy. Tylko trochę drogie ale raz na jakiś czas warto zrobić dziecku prezent, radość z tego i uśmiech dziecka nie oceniony.
Dlaczego inne Państwa mogą a my ? Bo polak musi się dorobić na nieszczęściu innych i łupić, łupić albo się nie opłaca . Co na to nasze państwo ? A nic... jest ich tak mało że nie warto się o nich troszczyć. 
A my sobie raz gorzej raz lepiej dajemy z tym problemem radę. Tabletki nie na wszystkich działają ja dla córki wybrałam dietę eliminacyjną. I od 9 lat nie mamy kłopotów . 
Tylko trochę szkoda bo smak nabiału pamięta i tęskni,  np: za czekoladą , masłem serkiem jogurtem, masłem czekoladowym . 

Doczekaliśmy się  nabiału rodzimego. 
Mamy kwiecień i radości co niemiara  moje dziecko  choć już dorosłe  po paru latach  wyrzeczeń  i eliminacji i kombinacji  jak  dorwać  nabiał  trudno  dostępny w Polsce  sięgaliśmy do  Niemiec lub ściąganie  przez  znajomych z Poznania. Trochę sporadycznie pojawiają się produkty w robalu aż tu nagle  jest polski producent  i na dodatek ceny  nie  z kosmosu  np. MASŁO  4,40,- SER BIAŁY W KOSTCE  4,60,-tak więc  można  powiedzieć   DZIĘKI!!!!!! . Teraz nie  mamy  zbyt wiele ograniczeń. Jest jogurt i  Śmietana,  mleko też  i nie odbiega smakiem a i nie robi krzywdy w jelitach. Z nietolerancją  jest  wiele osób, starsze osoby z wiekiem, naturalnie tracą zdolność trawienia laktozy a i  osoby po antybiotykoterapii mają  zaburzone wchłanianie a także osoby genetycznie uwarunkowane tą przypadłością. Teraz zaczynamy się  cieszyć że  znalazł się ktoś kto nas zauważył i nie widuje cen jak dla milionerów. Owszem jest też  sklep z żywnością  eko no ale ceny! okrutnie wysokie! Z tym że od innych producentów i przewagą firmy zachodnie w tej sytuacji  lepiej kupować przez internet . Sporadycznie zaopatrzyć się trzeba by było. 
TERAZ JESTEM W 7NIEBIE bo moja latorośl je to co my i nie muszę ukrywać produktów ani robić różnych obiadów. My także używamy tych produktów. 
Z pozdrowieniami dla przedsiębiorczej firmy.
Prześlij komentarz

Popularne

Tortilla

Ach, zabrałam się za odmierzanie poszczególnych składników i tym razem byłam grzeczna, nic ani troszkę nie zmieniałam w przepisie. Tortilla w smaku jak podpłomyki  Emotikon smile chyba nie doczeka się wnętrza bo ją zjemy sote Emotikon smile Ostatnio taki smak gdzieś 32 lata temu gościł na mym podniebieniu.  Co to były za czasy, ochotę by się miało cofnąć. Podpłomyki pieczone na kuchni kaflowej jak u babci tak i w domu rodzinnym, przy okazji wyrobu pierogów.
Kawałki ciasta układaliśmy na rozgrzanej płycie kuchni i podpiekaliśmy. Ja tak pilnowałam placków że przytuliłam się do rozgrzanych drzwiczek i pod ich wpływem miałam ornament kwiatowy, wypalony na tylnej stronie. Oj! mama nie była szczęśliwa. Ale podpłomyki i tak piekłam bo bardzo smakowały. Aż tu nagle, pokosztowałam tortilli i powróciły wspomnienia, smak. Powiem tak;
dla mnie nie musi być nic więcej a moja młodzież pewnie ją ulepszy ciekawymi farszami.
Składniki na 8 dużych sztuk:
2 szklanki mąki pszennej


160 ml gorącej wody tj.( 2/3 fi…

Omlet biszkoptowy na słodko

Ten omlet jest warty grzechu dla moich łasuchów w sam raz na niedzielne śniadanie. Przyznam że nigdy nie robiłam tego omletu, ale co tam najwyżej nie wyjdzie. Udział w akcji ''Wypiekanie na śniadanie'' po długiej przerwie dobrze mi zrobi. Wzięłam się do studiowania co z czym i dlaczego?  wybrałam omlet z dwóch propozycji. I wyszło jak ta lala.
A nie użyłam ani kropli wody i mleka. Muszę jedynie jeszcze wyczuć moją płytę indukcyjną bo na niej troszeczkę inaczej się smaży, wolałabym kuchenkę gazową no ale jest wyzwanie na następny raz. 
Składniki na dwie osoby:
4 duże jajka (rozdzielić żółtka od białek)4 łyżki cukru (płaskie)4 łyżki mąki (płaskie)Tłuszcz do smażenia ja użyłam kokosowego ok. 3 łyżki.
Białka w misce połączyłam z cukrem, ubiłam trzepaczką można też mikserem. Jak piana z białek jest wystarczająco sztywna i nie wylatuje z miski jak Dorocie Wellman to mogę działać dalej, dodałam po jednym żółtku delikatnie zamieszałam. Na koniec dodałam mąki i ponownie połączył…

Ser topiony

Ser topiony domowym sposobem ma  specyficzny smak.
Ale rzadziej go robię bo nie każdy może  u nas jeść nabiał.
Od niedawna mamy alternatywne wyjście bo jest biały ser bez laktozy  i właśnie go testuję. Kupiłam i zwykły na rynku od gospodyni ten na pewno wyjdzie bo jest dobrze odciśnięty?
Pokruszony ser zamieszać, przykryć pokrywką albo  talerzykiem i  zostawić do następnego dnia tak postępować aż  2/3 sera pokryje się lepkim żółtawym nalotem.  Jest on nie zbyt atrakcyjny co do konsystencji i zapachu. W domu unoszący się przez trzy dni  smrodek, warty tego końcowego produktu.
Ja wiedziałam że  nastawiłam sery to i tak szukałam źródła  dziwnego zapachu.

Tak jakby co  zdecydowanie zdechło. Hah, a...szukałam myszy która zwiała kotu i  wyzionęła ducha. Jakie było moje zaskoczenie iż to moje  serki  dają znak do smażenia. Więc wyciągam rondel i zaczynam  działanie.

Składniki:
Ser biały bez laktozy 200 g.
1 żółtko
1 łyżka masła bez laktozy
Pieprz lub kminek według gustu.
Sól do smaku
W rondlu na małym …

Pancakes czyli sodziak

W ramach cyklu "Wypiekanie na śniadanie" przyłączam się do zrobienia placuszków według przepisu z blogaMoje Wypieki /pancakes do którego, wprowadziłam zmiany. Całkowicie wyeliminowałam proszek do pieczenia, masło i sól. A zatem dodałam i odjęłam tu i ówdzie. Podobne placuszki goszczą u mnieczęsto pod nazwą Sodziaki

A to mój  wytwór 

Składniki na 4 osoby

1, 1/2 szklanki zwykłej mąki. /(22.5dkg)
2 duże jajka
150 ml mleka bez laktozy./(25 łyżek)/ może być zwykłe.
2 łyżki oleju roślinnego.
1,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
3 łyżki cukru.
2 łyżeczki białego octu winnego. 



Mleko, jajka, olej i cukier, trafiają do miski. Roztrzepuję rózgą. Następnie wsypuję mąkę i sodę, ponownie mieszam. Na koniec dodaję ocet winny. Smażę na średnio nagrzanej, lekko natłuszczonej patelni, przewracam na druga stronę jak pokażą się bąble które po chwili pękają.

Podaję w trzech wersjach:





- z cukrem pudrem i wiórkami czekolady bez laktozy. 














- z  miodem.










Gęś nadziewana kuskusem i sosem z Siedzunia sosnowego.

Moja przygoda z gąskami zaczęła się jakiś czas temu do dziś znajomi pytają czy jeszcze hoduję? Na moje nieszczęście! mam przerwę z hodowlą. Po eksperymencie typu guś bo to co się odmroziło to kupa skóry, tłuszczu, piekłam i dusiłam tę mrożoną na eksport dwa dni. Więc jednak wrócę do starych praktyk i sama się zajmę hodowlą. A teraz nie dziwię się że ludziska w Polsce nie zachwycają się tym ptaszkiem no niestety przez to że tłuste to jeszcze mrożone i drogie w kupnie i pieczeniu. Kupiłam ją z myślą o jubileuszu. No i nie poddała się, pierwszy raz piekłam gęś 7 godzin twarda sztuka! ale ją pokonałam i to chodzące pierze wreszcie zrobiło się miękkie ... Teraz gęś owszem z własnego chowu, koniec kropka lub od wiejskiego gospodarza. Już na kupno w sklepie się nie nabiorę. Z tej gęsi wytopiłam 1,1/2 l. smalcu gęsiego. A ze swojej miałam mniej więcej 25 dag. wytopionego tłuszczu i mięsa było o wiele więcej. Tyle tylko pocieszenia ze smalec przyda się do pieczenia drobiu.
Przepis podaję do gą…