Składniki :
3 l. Słój
1 szt. gazy jałowej 0,5m.
2 kg. owoców (1,5 kg truskawek i 0,5 kg poziomki)
4 szkl. cukru
0,75 jasnego rumu
Owoc (osobno) umyłam w durszlaku pod bieżącą wodą.
Od truskawek nie odrywam przed myciem szypułek aby nie nabrały zbyt wiele wody. Zostawiam w durszlaku do odcieknięcia. Wykorzystuję czas, zabieram się za wyparzenie słoja i osuszenie. Truskawki i poziomki odciekły to usówam szypułki z truskawek i kroję na ćwiartki. Wkładam pokrojoną truskawkę i poziomkę w całości do słoja przysypuję cukrem. Zakrywam przed muszkami wlot słoja gazą półmetrową złożoną na cztery i zabezpieczam gumką. Słój odstawiam do ciemnego i chłodnego miejsca na 3 dni. W ostatnim dniu delikatnie mieszam wyparzoną kopyścią do rozpuszczenia resztek cukru który czasem zalega na dnie słoja.
Po tym czasie przecedzam zawartość słoja przez sito i przez filtr do kawy. Czystą nalewkę zlewam do wyparzonych butelek i czekam na długie zimowe wieczory.
Wspaniała kolorystyka i aromat, czeka sobie cichutko w chłodnym, ciemnym kąciku na święta Bożego Narodzenia aby przy kawie i słodkościach w miłym towarzystwie najbliższych, wspominać ciepłe i urokliwe dni.
Polecam.