8/16/2014

Sałatka kiszona z zielonych pomidorów





składniki:
2 kg. zielonych pomidorów
2 papryki słodkie kolorowe
1/3 szt.  papryczki chili
3 szt. cebuli
3 - 4 łyżki octu
1/3 łyżeczki pieprzu, 
1 płaska łyżeczka soli, 
1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
4 łyżki cukru

Warzywa kroimy; 
pomidory w plasterki, 
cebulę w piórka, 
papryka w paseczki,
Chili staramy się jak najwięcej rozdrobnić.  

Dodajemy resztę składników bez octu i oliwy.  Mieszamy jak się dobrze sól rozpuści dodajemy ocet, przekładamy do kamionki lekko ugnieść i na wierzch nalać oleju przykryć i ucisnąć aby powietrze się nie dostało. Po tygodniu można  dokonać konsumpcji na nowo przykryć i  uzupełnić oliwę . 
Sałatka pasuje do wieprzowiny jak i do kanapek np. do hamburgera.


8/10/2014

Knedle z śliwką



To przepis który odkopałam z pamięci po długim czasie. Sos to improwizacja z tego co zostało i znalazłam w lodówce.

Składniki:

Ok. 1 kg. Śliwek
Mały jogurt naturalny lub mleczko kokosowe
1  Słodko winne jabłko,
Cukier,
Minimalna szczypta Chili,
Cynamon.
2 części ugotowanych ziemniaków i przeciśniętych przez praskę,
1 część kartoflanki,
1 cześć mąki,
1-2 jajek,
sól.

Ja używam małej miseczki lub bulionówki do odmierzania porcji.
Zależnie od potrzeb moich domowników.
Mniej więcej wychodzi od 4-5 szt. na osobę. (jeżeli odmierzam miseczką do zupy)

Ciasto:
Ziemniaki, kartoflankę, mąkę, jajka i 1/4 łyżeczki soli,  połączyć zagniatając ciasto, uformować wałek o średnicy  5 cm. , (pokroić na plastry ok 1,5 cm . Śliwki umyć wydrylować. Połówki śliwek wkładać w krążki ciasta .W zagłębienie po pestkach nasypać cukru, ciut oprószyć cynamonem. Skleić i formować w dłoniach kulki. Tak przygotowane Knedle wrzucać do osolonej wrzącej wody. Od czasu wpłynięcia jeszcze chwilę gotować. Wyjąć.
Sosy:
I. Resztę Śliwek z cukrem (cukru według uznania) przesmażyć, minimalnie dodać papryczki chili , zmiksować blenderem. 
II. Jabłko pokroić w kostkę, uprażyć z 2 łyżeczkami cukru. połączyć z jogurtem lub mleczkiem kokosowym.

Sałatka do pasteryzacji z zielonymi pomidorami

Wykorzystałam przepis mojej mamy a że obie robimy wszystko na oko. W tej kwestii muszę przygotować  zielone pomidory i wszelkie składniki do jej przyrządzenia, zacząć odmierzać ilości które używam przy tym przepisie. Pomidory zielone jest ich sporo, jakieś trzy wiaderka :)  dla uzyskania korzystnego smaku trzeba dobrać odpowiednie ilości składników. Sałatki robionej w tym roku starczy mi na długo.


Składniki: na ok. 20 słoików 0,75 ml
2 wiaderka zielonych pomidorów
4kg. papryki słodkiej (kolorowa)
2 malutkie papryczki chili
300 ml octu, 
1/3szkl. cukru, łyżeczki pieprzu, garść soli,  300 mil oleju
Składniki pokroić wymieszać, odstawić na 12 godzin. Po tym czasie nakładać sałatkę do słoików zalać sokiem który pomidory puściły. Dokładnie słoiki wytrzeć, zakręcić.
 Od za wrzenia wody gotować ok. 8 min.

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...