składniki:
2 kg. zielonych pomidorów
2 papryki słodkie kolorowe
1/3 szt. papryczki chili
3 szt. cebuli
3 - 4 łyżki octu
1/3 łyżeczki pieprzu,
1 płaska łyżeczka soli,
1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
4 łyżki cukru
Warzywa kroimy;
pomidory w plasterki,
cebulę w piórka,
papryka w paseczki,
Chili staramy się jak najwięcej rozdrobnić.
Dodajemy resztę składników bez octu i oliwy. Mieszamy jak się dobrze sól rozpuści dodajemy ocet, przekładamy do kamionki lekko ugnieść i na wierzch nalać oleju przykryć i ucisnąć aby powietrze się nie dostało. Po tygodniu można dokonać konsumpcji na nowo przykryć i uzupełnić oliwę .
Sałatka pasuje do wieprzowiny jak i do kanapek np. do hamburgera.