Zielone szparagi są zdrowe, posiadają znaczne ilości witamin i mikroelementów a po sezonie zimowym wręcz są wskazane. Te nowalijki są zapowiedzią dobrej zdrowej uczty z dań na przemian z truskawką.
Tak oto powinno się przechowywać na straganie przed sprzedażą to warzywo aby nie traciło właściwości. Południe Polski nie stosuje tych metod, komu o tym mówię jest zdziwiony a potem twierdzi iż są gorzkie i łykowate. Ja znalazłam sposób na szparaga z ROBALA, ponieważ już są przeważnie przywiędłe. A nigdzie indziej ich nie otrzymam. Kupuję tylko zielone bo białe szparagi jak już są, to kolorem nie przypominają bieli tylko róż przechodzący w fiolet a to oznaka ich gorzkości.
Zielone szparagi po przytośtaniu do domu, wkładam na 10 min do lodowatej wody po czym wyciągam i zawijam ścierką lnianą i do lodówki na co najmniej 4 godziny.
2 l. wody
1,1/2 szklanki włoszczyzny mrożonej
1/2 piersi z kurczaka
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
pieprz do smaku
200 ml. śmietanki lub śmietany b/l(według uznania)
1 szt. pęczka pietruszki


W trakcie gotowania przygotowuję szparagi, płuczę, odcinam końcówki około 3 cm. i wyrzucam bo są zbyt zdrewniałe nadają się tylko te wyższe partie. Szparagi kroję na mniejsze części a odkładam główki. Stopniowo wrzucam na gotująca się potrawę pokrojone cząstki czas ok 6-7 min. po czym miksuję blenderem. Gdy jeszcze lekko mruga potrawa dodaję główki szparag po 5 min. wrzucam pietruszkę i słodką śmietankę b/l posypuję groszkiem ptysiowym jak go mam lub daję łyżkę gęstej śmietany b/l doprawiam pieprzem, razem z rodzinką uwielbiamy takie smaki na przednówku, pachną świeżością i ciepłem.
To otwierająca się paleta barw i smaków.
(można zmiksować bez mięsa ale wtedy zagęszczamy kaszką manną: na 4 osoby 4 łyżki kaszki manny) a mięsko pozostaje tzw. wkładką.
Smacznego.