12/15/2015

Sałatka z zielonych ogórków

Ogórki po zimie to pierwszy zapach, zapowiadający uczty warzywne bogate w wiele witamin.  Lekki  i szybki  obiad - ziemniaczki,  jajko sadzone, sałatka z ogórków. Lub sałatka do porannego posiłku.
               
Składniki :           

4 szt. ogórków szklarniowych
1 duża  cebula
4 szt. rzodkiewki
  Pieprz i sól 
Ogórki obrałam do miski, pokroiłam w plasterki, posoliłam, odstawiłam do zmorzenia ( ogórki puszczą sok).
W tym czasie pokroiłam rzodkiewkę w plasterki i cebulkę w kostkę. A z ogórków odlałam  nadmiar soku, dodałam rzodkiewkę z cebulką. Doprawiłam do smaku pieprzem. można dodać także śmietany jeżeli jest b/l
Smacznego.

Farsz do pierogów z kapustą


 Składniki :

1 szklanka ziemniaków gotowanych, poduszonych
2 szklanki kapusty kiszonej ugotowanej
1/2  łyżeczki pieprzu  
2 duże cebule
2 łyżki smalcu



Czasem zostają ugotowane ziemniaki od obiadu i  mam  na nie parę sposobów a to jeden z nich:
Do poduszonych ziemniaków, dodaję ugotowaną kwaśną kapustę. Odciśniętą i pokrojoną aby  nie ciągły się zbyt długie włókna kapusty przy nakładaniu farszu na ciasto. Dodaję usmażoną na złoty  kolor cebulkę, koniecznie na smalcu i doprawiam pieprzem. Rzadko stosuję sól, kapusta jest  wystarczająco słona  no chyba że kupimy  podróbkę kapusty czyli  ukwaszona lub lekko lub  chrzanową wtedy  warto popracować  nad smakiem i dodać dwie szczypty soli. Oby nie była to kapusta z kminkiem bo smak nie ciekawy, ja nie polecam.
Ten farsz wykorzystuję  do pierogów.

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...