7/14/2014

Timoroso na słono




Składniki: na 4 osoby 
600 g mąki pszennej
1,1/3 łyżeczki soli
40 g drożdży świeżych
10 łyżek ciepłej wody
3 łyżki cukru 
8 łyżek oliwy
1 szklankę mleka bez laktozy

sos do posmarowania ciasta:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki Bazyli 
1 łyżeczka płaska oregano
1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych
 soli, pieprzu według uznania.
farsz:
8 szt. średnich pieczarek
8 suszonych pomidorów  w zalewie
8 plastrów szynkowej może być inna wędlina 
4 świeże papryczki chili pokrojone na drobno
1 żółtko i  łyżeczka wody (do posmarowania bułeczek )
sezam  lub słonecznik do oprószenia.

Mniejszą cześć mąki wsypałam do miski, w osobnym naczyniu rozrobiłam drożdże z mlekiem, woda i cukrem. 
Wlałam mieszaninę do mniejszej części mąki , dodałam oliwę do powstałej masy i po trosze dodawałam resztę składników wyrabiając ręką.
Włożyłam ciasto w natłuszczoną oliwą miseczkę i odstawiłam w niezbyt ciepłe miejsce pod przykryciem w kuchni i wyrastało 2 ,20 min. 
Jak podwoiło swą objętość to wysypałam je na blat oprószony mąką .
Ciasto rozciągałam ręka podzieliłam na części i posmarowałam sosem, nałożyłam nadzienie i zwinęłam w ślimaczki. 
Posmarować rozwodnionym żółtkiem i posypać siemieniem. Ja posypałam jeszcze leciutko solą morską
Piekłam 35- 40 min.  Aż dostały złocisty kolorek.

Surówka z selera na kokosowym mleczku





składniki: 
1 średni seler
1 duże jabłko/Lobo lub Boskop
2 - 4 mandarynek
160 mil. mleczka kokosowego (malutka puszka)lub 200 ml. śmietany sojowej
4 łyżeczki cukru
1/2 cytryny
szczypta soli


Owoce obrać, umyć. 
Wycisnąć do mleczka kokosowego lub śmietany sojowej sok z połowy cytryny. Seler ścierać do mleczka zakwaszonego cytryną, wtedy nie czernieje.
Seler zetrzeć na tarce o grubości oczek mniejszej niż buraczki
ćwikłowe ale nie na miałko muszą być cieniutkie wiórki. Cząstki mandarynek pokroić w poprzek tak aby powstały trójkąciki tak samo postąpić z cząstkami jabłka. Dodać i wymieszać aby jabłko nie czarniało, dodać cukier.
 (Dla zwykłej diety zamiast mleczka kokosowego polecam śmietankę 33% 1/2 szklanki może być jej więcej).
Ta surówka jest aksamitna w smaku (o ile jest starta na drobne wiórki).
Świetnie smakuje z rybami, drobiem i wołowiną.

Smacznego

Timoroso z owocami

 Moje kombinacje oczywiście w innym wcieleniu . Nie mogę trzymać się reguł przepisowo. Dodałam więcej cukru, mleko bez laktozy bez masełka topionego a zamiast sera owoce sezonowe, czereśnia i śliwka no i na deser do wczorajszego obiadu było jak znalazł. Małgosia z "Smaków Alzacji'' podała przepis a ja go trochę zmodyfikowałam i jak na stary przenośny piekarnik to i tak nieźle wyszło, ja zrobiłam na 8 porcji .



Składniki: na 4 osoby
600 g mąki pszennej
1,1/3 łyżeczki soli
40 g drożdży świeżych
10 łyżek ciepłej wody
3 łyżki cukru
8 łyżek oliwy
1 szklankę mleka
1 szklankę owoców uprzednio wydrążonych (śliwka, czereśnia)
Szczypta cynamonu do śliwek.
1 żółtko i łyżeczka wody (do posmarowania bułeczek )
sezam lub cukier do oprószenia.
Mniejszą cześć mąki wsypałam do miski, w osobnym naczyniu rozrobiłam drożdże z mlekiem, woda i cukrem.
Wlałam mieszaninę do mniejszej części mąki , dodałam oliwę do powstałej masy i po trosze dodawałam resztę mąki wyrabiając ręką.
Włożyłam ciasto w natłuszczoną oliwą miseczkę i odstawiłam w niezbyt ciepłe miejsce pod przykryciem w kuchni i wyrastało 2 ,20 min.
Jak podwoiło swą objętość to wysypałam je na blat oprószony mąką i podzieliłam kółeczko na 8 części z 4 kawałeczków zrobiłam ślimaczki nadziane czereśniami obtoczonymi w cukrze.
Następne 4 przekroiłam w połowie i umieściłam w nich śliwki z odrobina cukru z cynamonem i zalepiłam niestarannie jak pierogi, wyszły trójkąty.
Posmarowałam rozwodnionym żółtkiem, posypałam cukrem i siemieniem.
Piekłam 35- 40 min. Aż dostały złocisty kolorek.
Podałam po obiedzie jeszcze cieplutkie.
Ja je osobiście widzę w roli śniadaniowej, w towarzystwie kawy zbożowej.

Życzę smacznego

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...