Grzyb o ciekawym smaku jest delikatny z nutą orzechową , nietypowy grzyb o pofałdowanej strukturze . Od tego roku nie podlega ochronie. Zagościł u mnie na stole jako rarytas.
W sam raz do gęsiny i nie tylko.
1 szt Siedzunia Sosnowego ( grzyb leśny ).
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki śmietany kwaśnej
3 szklanki wywaru z gęsiny
1 mała cebulka
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej, do zagęszczenia sosu.
1 gałązka tymianku
sól, pieprz do smaku
Cebulkę obrać pokroić w kostkę usmażyć na masełku aż będzie szklista nawet lekko rumiana. Dodać podrobionego Siedzunia, podsmażyć, zalać wywarem drobiowym i gotować ok. 15 min na wolnym ogniu. Dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę połączyć z mąką, dodać 2 łyżki gorącego sosu do śmietany, energicznie wymieszać, zaciągnąć sos. Wyjąć gałązkę tymianku z sosu i oprószyć natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz