Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 5, 2015

Chrzan z powidłami

Najlepszy, smaczny chrzan jest biały w przekroju i jednoroczny. Gdy rośnie dziko jest bardzo ostry a z uprawy własnej jest znacznie łagodniejszy, choć niekoniecznie. Ze względu na olejki eteryczne uwalniane przy tarciu, nasze oczy łzawią. Więc mniej uciążliwa staje się ta czynność przy otwartym oknie, jest wtedy mniej dokuczliwa. My osobiście  mamy  swój sposób i trzemy przy otwartym palenisku pieca i zapach gryzący ucieka do komina . Chrzan gotowany ma niewiele wartości, pod wpływem  temperatury  ulega rozkładowi lub się ulatnia.
Olejki eteryczne mają właściwości lecznicze, zawierają naturalne antybiotyki, witaminę C i mikroelementy.
A więc chrzan jest chyba po czosnku i cebuli naturalnym zdrowym specyfikiem a jakim smacznym z mięskiem lub jajkiem.
Ja stosuję w różnych wersjach a zwłaszcza tarty surowy.

Składniki:
1 słoiczek chrzanu utartego z żółtkami i doprawionego śmietaną.
1 łyżka powideł śliwkowych


Do słoiczka 0.30 ml przygotowanego wcześniej chrzanu dodaję; 1 łyżkę powideł śli…

Drzwi sosnowe - styl wiejski

Dużo przemyśleń jakie drzwi ? najlepiej proste.w grę nie wchodzą drzwi kupowane w markecie a od stolarza zbyt drogie, postanowiliśmy się trochę nagimnastykować i...  Drzewo sosnowe zakupione w sklepie z deskami już docięte na wymiar,
  1. filary na futrynę ok. 2.5 zł za metr bieżący
  2. deski nie wiele więcej warte,
  3. śruby do drewna
  4. klej,
  5. zamek,
  6. zawiasy
  7. lakierobejca ''biały dąb''
  8. wiertarka
  9. wkrętarka
10. wiertło do drewna
11. papier ścierny o gradacji 80 i 120
12. poziomica
13. pianka wysokoprężna
14. kit do drzewa sosnowego

Ogólny koszt;
Drzwi z zawiasami i dodatkami wyniosły w sumie ok.150 zł i nie są  szczytem marzeń lecz nie są kartonowe.
Wykonanie;
To odmierzyć wysokość, szerokość i przycinać według uznania ... owszem były poprawki, szlifowanie nawiercanie otworów wiertarką pod śruby.
Za nim poszły w ruch narzędzia trzeba się było trochę douczyć i biblioteka przyszła z pomocą, stare publikacje majsterkowania w drewnie dały podstawy do wykonania.
Pra…

Chrzan nie tylko na Wielkanoc.

Chrzan jest zdrowym, można powiedzieć warzywem, dodatkiem do mięs, zup, sosów, wędlin, jaj, ogórków kiszonych, zapraw... ma specyficzny ostry aromat i kiszonym ogórkom nadaje twardości i ostrości.

Pamiętam gdy tata tarł chrzan w Wielki piątek, przy żarze otwartych drzwiczek pieca i doprawiał go żółtkami, jak?
Tego już nie pamiętam, była to jego powinność. Z dziada pradziada po mieczu mężczyźni tarli chrzan. Tata z uśmiechem, mówił wtedy że pokutuje za grzechy.  A święcony kawałek tarł na stole przed śniadaniem  i zapach wszędzie się unosił a my też trochę pochlipaliśmy. Wspólne dzielenie się, jajem kraszonym, wyścigi kto i jak dużo da radę zjeść chrzanu na jajku i to bez taryfy ulgowej. Czy to dziewczyna czy chłopak, oj! śmiechu i wielkich oczu było co nie miara.
Długo kupowałam chrzan w mieście, mój mąż znał tylko przepis na otwarcie słoika z chrzanem. 
Teraz chrzanu mamy pod dostatkiem i grzechem by było nie wykorzystać, tego specjału. Powrót do tradycji rodzinnej i odtwarzanie smaku, t…