4/09/2015

Chrzan z powidłami

Najlepszy, smaczny chrzan jest biały w przekroju i jednoroczny. Gdy rośnie dziko jest bardzo ostry a z uprawy własnej jest znacznie łagodniejszy, choć niekoniecznie. Ze względu na olejki eteryczne uwalniane przy tarciu, nasze oczy łzawią. Więc mniej uciążliwa staje się ta czynność przy otwartym oknie, jest wtedy mniej dokuczliwa. My osobiście  mamy  swój sposób i trzemy przy otwartym palenisku pieca a zapach gryzący ucieka do komina. 
 Chrzan gotowany ma niewiele wartości, pod wpływem  temperatury  ulega rozkładowi lub się ulatnia.
Olejki eteryczne mają właściwości lecznicze, zawierają naturalne antybiotyki, witaminę C i mikroelementy.
A więc chrzan jest chyba po czosnku i cebuli naturalnym zdrowym specyfikiem a jakim smacznym z mięskiem lub jajkiem na twardo.
Ja stosuję w różnych wersjach a zwłaszcza tarty surowy.

Składniki:
1 słoiczek chrzanu utartego z żółtkami i doprawionego śmietaną.
1 łyżka powideł śliwkowych


Do słoiczka 0.30 ml przygotowanego wcześniej chrzanu dodaję; 1 łyżkę powideł śliwkowych, zamieszam i podaję z wędliną. Jak ktoś chce można dodać więcej.
 Ale i tak najlepiej nam smakuje z schabem pieczonym w całości.
Pycha!
Muszę kiedyś wypróbować połączenie chrzanu z dżemem porzeczki czarnej i śmietanką kokosową. Może mieć ciekawy smak.
Smacznego!

4/08/2015

Drzwi sosnowe - styl wiejski

Dużo przemyśleń jakie drzwi ? najlepiej proste. W grę nie wchodzą drzwi kupowane w markecie a od stolarza zbyt drogie, postanowiliśmy się trochę nagimnastykować i...  
Drzewo sosnowe zakupione w sklepie z deskami już docięte na wymiar,
  1. filary na futrynę ok. 2.5 zł za metr bieżący
  2. deski nie wiele więcej warte,
  3. śruby do drewna 3 cm
  4. klej,
  5. zamek,
  6. zawiasy
  7. impregnat ''biały dąb''
  8. wiertarka
  9. wkrętarka
10. wiertło do drewna
11. papier ścierny o gradacji 80 i 120
12. poziomica
13. pianka wysokoprężna
14. kit do drzewa sosnowego
15. lakier satynowy wodo rozpuszczalny

Ogólny koszt;
Drzwi z zawiasami i dodatkami wyniosły w sumie ok.150 zł i nie są  szczytem marzeń lecz nie są kartonowe.
Wykonanie;
To odmierzyć wysokość, szerokość i przycinać według uznania ... owszem były poprawki, szlifowanie nawiercanie otworów wiertarką pod śruby.
Za nim poszły w ruch narzędzia trzeba się było trochę douczyć i biblioteka przyszła z pomocą, stare publikacje majsterkowania w drewnie dały podstawy do wykonania.

Praca zespołowa; syn robił skrzydło drzwi a ja z córą futrynę i osadzanie w otworze, stabilizacja. Aby drzwi  samoczynnie się nie otwierały , potrzebna nam była waserwagą . Dużą pomocą w dobrej pionizacji było podglądanie fachowców przy wcześniejszej wymianie okien. Jednak czytać a widzieć pionizację w praktyce to różne pojęcia, razem łącząc te wiadomości można coś zdziałać.




A oto efekt końcowy i nie obeszło się bez strat :) dobrze że nie palca, bo łącząc gwoźdźmi długimi na co najmniej 12 cm. grubą futrynę przy dzwoniłam z całej siły w palec, oj! 
Dobrze że to była lewa ręka i dobrze że mam pomocników to święta uratowane. A do puki palec nie doszedł trochę do formy to miałam wsparcie, dzięki kochanej mej latorośli.
Realizacja następnych drzwi już pójdzie sprawniej.

Chrzan nie tylko na Wielkanoc.

Chrzan jest zdrowym, można powiedzieć warzywem, dodatkiem do mięs, zup, sosów, wędlin, jaj, ogórków kiszonych, zapraw... ma specyficzny ostry aromat i kiszonym ogórkom nadaje twardości i ostrości.

Pamiętam gdy tata tarł chrzan w Wielki piątek, przy żarze otwartych drzwiczek pieca i doprawiał go żółtkami, jak?
Tego już nie pamiętam, była to jego powinność. Z dziada pradziada po mieczu mężczyźni tarli chrzan. Tata z uśmiechem, mówił wtedy że pokutuje za grzechy.  A święcony kawałek tarł na stole przed śniadaniem  i zapach wszędzie się unosił a my też trochę pochlipaliśmy. Wspólne dzielenie się, jajem kraszonym, wyścigi kto i jak dużo da radę zjeść chrzanu na jajku i to bez taryfy ulgowej. Czy to dziewczyna czy chłopak, oj! śmiechu i wielkich oczu było co nie miara.
Długo kupowałam chrzan w mieście, mój mąż znał tylko przepis na otwarcie słoika z chrzanem. 
Teraz chrzanu mamy pod dostatkiem i grzechem by było nie wykorzystać, tego specjału. Powrót do tradycji rodzinnej i odtwarzanie smaku, to dopiero zabawa raz wyjdzie ostry jak diabli a raz łagodny i to zależy od dodatków.

Składniki:


300 g. chrzanu
2 żółtka surowe
1/3 szklanki wody przegotowanej ostudzonej
2 łyżki octu lub 1/2 soku z całej cytryny
1 łyżeczka cukru
sól do smaku.

Po wykopaniu umyć obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, skropić cytryną lub octem dodać cukru, szczyptę soli, surowe żółtka i niewielką ilość wody. Dobrze wymieszać i odstawić do przegryzienia się smaków.
- można dodać majonezu, jest wtedy bardziej kremowy.
- a na złagodzenie ostrości dobra jest kwaśna śmietana.

Kolor chrzanu zależy od dodania:
  • śmietana daje kolor biały. 
  • majonez i surowe jajo kremowy.
  • ugotowane żółtka żółtawy.


Smacznego!

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...