5
dkg drożdży
4
szkl. mąki www.jawo2008
1/2
szkl. mleka bez laktozy
1/2
szkl. wody
1
jajo
1
łyżeczka soli
1
łyżeczka cukru.
2
łyżki oleju
sos
na surowe ciasto:
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego
2
łyżeczki majonezu
2
łyżki oliwy,
1
łyżeczka oregano www.jawo2008
1/2
łyżeczki bazylii,www.jawo2008
l/2
łyżeczki majeranku www.jawo2008
szczypta
płatków papryczki chili,www.jawo2008
składniki
połączyć w salaterce nakładać na surowe ciasto pędzelkiem.
farsz:
20
dkg żółtego sera bez laktozy lub 2 kulki mozzarella
15
dag. wędliny
15
dag. pieczarek
1
surowa papryka słodka
Wędlinę,
pieczarki, paprykę i ser b/l lub mozzarella kroję w plastry według
uznania .
Mleko,
cukier, drożdże rozpuściłam dolałam wodę, olej i jaje.
Dodałam do płynu po trosze mąki aż uzyskam jednolitą kulkę
ciasta. Odstawiam na chwilkę przykrywając lnianą ściereczką. W
tym czasie przygotowuję sos i produkty które trzeba pokroić do
rozsypania na piccy. ciasto dzielę na pół i rękoma rozciągam
na stolnicy, ciasto jest na tyle elastyczne że nie sprawia problemu
układam w małej tortownicy lub w całości na dużej prostokątnej
blaszce i mam jedną lub dwie małe pizze. Po kolei układam na
posmarowanej pizzy wędlinę, paprykę, pieczarki i na nie
rozkładam ser. na 10 minut odstawiam aby ciasto odpoczęło i
nabrało mocy.
czas
pieczenia od 15 do 20 min. przed podaniem posypać roszponką i
zajadać z ketchupem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz