12/07/2016

Deser owocowy z mleka b/laktozy i nasion chia

Na wiosnę  w ogródku wyrósł rabarbar  i tym razem ślimaki go nie zżarły jak w poprzednim roku. Mojego młodego rabarbaru na placek to trochę za mało a na deser w sam raz.

Propozycję  na takowy mam ze strony  ''Wypiekanie na śniadanie". Którego z wielu powodów nie miałam czasu opublikować acz go przyrządziłam.
Rzadko  trzymam się  sztywno  reguł ,,wydarzenia'' i moje  wydanie deseru  wygląda i smakuje trochę inaczej.

Składniki:

10 szt.  truskawek i dwie do dekoracji
3-5  lasek rabarbaru
1,1/2  łyżki nasion chia
5 łyżek miodu
1,1/2 szklanki mleka bez laktozy  może być  migdałowe lub ryżowe
20 g.  jagody amerykańskiej
2 łyżki  budyniu + 1 opakowanie budyniu; można także zrobić budyń domowym sposobem

Rabarbar i truskawki oczyściłam, obrałam, opłukałam i wrzucałam krojąc do rondelka z trzema łyżkami miodu. Usmażyłam, doprowadzając do redukcji części soku który z owoców się wydobył. W wyniku podgrzewania powstał gęsty sos, po ostygnięciu włożyłam do lodówki.
 Odlałam 1/4 szklanki mleka i rozmieszałam z dwiema łyżkami budyniu, resztę mleka zagotowałam i wlałam miksturę budyniu  i po chwilowym bomblowaniu odstawiłam do ostygnięcia. Do letniego mleka budyniowego dodałam nasiona Chia przykryłam folią spożywczą rondelek i odstawiłam na noc do lodówki aby nasiona spęczniały. A budyń który pozostaje przygotuję następnego dnia według przepisu na opakowaniu.
 Na drugi dzień;
Do 4 pucharków na dno rozkładam po równej części, letni budyń na to miksturę z nasionami Chia, polewam sosem rabarbarowo-truskawkowym. Dekoruję jagodami i połówkami truskawki.

Wygląd deseru zjawiskowy a i smak wyborny .
Następnym razem wykorzystam mleko migdałowe sądzę iż warto podkręcić smak.

W tym wydarzeniu nie wziął nikt udziału i nie podam źródłowego przepisu gdyż moderator usunął źródłowy link, ze strony. Moją zmianą jest dodanie budyniu i jagód.
Smacznego.  

12/06/2016

Expresowe leniwe pierogi


Zdobyłam serek homogenizowany waniliowy bez laktozy i postanowiłam przypomnieć moim już dorosłym dzieciom smaki z ich beztroskiego życia.
Ze smacznymi poziomkami i roztopionym masełkiem bez laktozowym, które jest już w sklepach ogólnie dostępne z czego jestem niezmiernie szczęśliwą.

Składniki:
1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego b/laktozy
1 jajko
1 łyżeczka płaska cukru
3-4 łyżek mąki / typ-450
 śól
2 łyżki roztopionego masła b/laktozy
150 g. poziomek lub innych świeżych owoców.

Do miski po kolei dodaję jednocześnie mieszając w naczyniu, ser, jaje, cukier, mąkę i szczyptę soli.
 Mieszam do uzyskania jednolitej masy.  Ciasto na chwilę odstawiam aby przygotować wodę do której będę wrzucać leniwe.
Do 2 l. garnka nalałam do poziomu 3/4 wody i 1/2 łyżeczki soli. Zagotowałam wodę zostawiając nadal na wolnym ogniu gdy woda lekko wrzała, nabierałam łyżeczką ciasto i drugą łyżeczką zsuwałam na taflę wody i tak wybieram całą zawartość z miseczki. Jeszcze przez chwilę leniwe gotuję aż wszystkie wypłyną na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową do durszlaka. Expressowe pierogi odciekają to w tym czasie topię masło na małym ogniu pilnując aby się nie zrumieniło. Wykładam leniwe na talerz, polewam masłem i posypuję poziomkami i cukrem ;
lub:
- miodem
- jogurtem greckim b/laktozy
- truskawkami
- czarnymi jagodami
Z jednego serka wychodzi porcja dla dorosłego lub dwie dla dzieci.
Smacznego.

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...