7/24/2014

Polskie kapary



Mam ochotę oskubać moje nasturcje, ale ciągle pada deszcz . Wiec tylko przygotuję się duchowo .

Wreszcie przestało padać, zerwałam kapary (nasturcję) i zamarynowałam.
 Dużo tego nie mam ale jeszcze coś urośnie.

Składniki:
Na dwa malutkie słoiczki po przecierze .

1/3 szklanki wody
1/3 łyżeczki soli 
5 ziarenek kolorowego pieprzu
Ocet winny

Do rondelka nalałam 1/3 szklanki wody posoliłam 1/3 łyżeczki aby nie było za słone i dodałam 5 ziarenek kolorowego pieprzu, gotowałam  3 - 4 min odcedziłam wywar, kapary przełożyłam do słoiczków i zalałam octem winnym. Po tygodniu zalewę wyleję i zaleję świeżym octem winnym.
Tak przygotowane kapary z pąków nasturcji mogą stać długo w lodówce, można je także pasteryzować.

7/22/2014

Kabaczek konserwowy z ogórkami i zielonym pomidorem


Dzisiaj działam z kabaczkiem.
Jeszcze nie wiem co dokładnie namieszam ale wiem ze podstawą będzie słoik, woda, ocet, oliwa i goździki, cebula papryczka chili, może kurkuma? . A za dużo tego nie mam to tez się nie rozpędzam . Za tydzień będą następne eksperymenty, rosną maleństwa spróbuję z zielonym ogórkiem i pomidorem ciekawe co z tego w efekcie wyjdzie.

 

Zalewa:
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 części wody (odmierzone szklanką)
1 cześć octu 10%
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 łyżka kurkumy
wszystko razem zagotować.

1 łyżka oleju na słoik
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 koszyczek kopru do słoika
1 goździk na słoik
papryczka chili po jednej chyba ze ktoś lubi bardzo ostre to więcej
4-5 ziarenek pieprzu kolorowego na słoik
Zielone pomidorki 6 szt.
Kabaczek młody 3 szt.
Ogórki ok 6 szt.

Warzywa pokroić według uznania w kostkę, paseczki, krążki itp.
Cebulę i czosnek pokroić w talarki.
Układać w słoikach, zalać zalewą.
Na wierzchu ułożyć po talarku cebuli, zalać łyżką oleju.
Jak nie ma pomidorków to można bez, tez jest smaczne.
Z kurkumy tez można zrezygnować lecz efekt wizualny po ugotowaniu jest gorszy a smak też troszkę się rożni, kwestia gustu. Słoiki wkładać do garnka z zimna wodą dno garnka wyłożyć ściereczką.
Pasteryzować przez 10-15 min licząc od zagotowania .


Surówka z młodych buraczków


składniki: 

2 pęczki botwiny
2 łyżki cukru
1 pęczek rzodkiewki
malutkie listki botwinki z środka
1 łyżka octu winnego 
1/2 jabłuszka kwaskowego
1 łyżka pokrojonego szczypioru
1 łyżka cebuli pokrojonej
sól i pieprz do smaku

Ugotować buraczki w mundurkach, młode buraczki większe pokroić w plasterki malutkie na pół lub ćwiartki, rzodkiewkę kroić w  plasterki, pokrojone jabłko lub starte, botwinkę pociąć na kawałeczki wielkości zapałki  i wszystko razem połączyć.
Dodać resztę składników i doprawić według uznania .
Przed podaniem dodać małe listki botwinki. 
A jak nie jesteście przekonani do liści botwiny to alternatywą jest sałata lub rukola.  

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...