3/05/2015

Bułeczki pszenne - Rolls


Dopiero teraz umieszczam moje bułeczki z cyklu wspólnego pieczenia na podstawie przepisu z ...
''na kolejne wypiekanie ... będzie łatwo więc mam nadzieje, że dacie radę!''
Tak brzmiała zachęta od Małgosi i przepis poniżej na bułeczki z cyklu " Wypiekanie na śniadanie "

składniki:
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 6 gram
letnia woda, 250 ml
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
mak

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.

3. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.





A więc dostosowałam się do przepisu i nic nie zmieniałam, po za posypaniem bułek sezamem.
Nie są pracochłonne i w sam raz na niedzielne śniadanie, dla 4 osobowej rodzinki. W akcji "wypiekanie na śniadanie" brało udział wielu blogerów i dziękuję im za wspólne pieczenie.






Polecam smacznego!

Farsz na ruskie pierogi

Ulubione pierogi ruskie w moim domu wiodą prym, wśród mącznych potraw.
Zatem przeprowadziłam wczoraj sondę, czy są na nie chętni. W efekcie robię pierogi ruskie i z

mięsem 


Na farsz potrzebne będą;


składniki:
4 średnie ziemniaki (ugotowane)
200 g sera białego (kostka)
2 duże cebule 
2 łyżki smalcu (może być inny tłuszcz)
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli

Ziemniaki ugotowałam w wodzie bez soli, tym razem ugotowałam w koszulkach. Choć często używam ugotowane z poprzedniego dnia jak pozostaną z obiadu. A zatem te trzeba oskubać ze skórki przed zduszeniem lub zmieleniem a do tego używam widelca i noża. Czyli nabić ciepłego ziemniaka na widelec i obrać nożem. Włożyłam w praskę ziemniaki, zgniotłam do miski, dodałam ser. Cebulkę zeszkliłam na rumiano na dwóch łyżkach smalcu (może być inny tłuszcz). Doprawiłam pieprzem i solą dodałam cebulkę i połączyłam składniki.

Pozostaje zarobić ciasto i lepić pierogi, link poniżej;

 


Podaję z tłuszczem lub śmietaną. 


Smacznego!





kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...