8/10/2014

Sałatka do pasteryzacji z zielonymi pomidorami

Wykorzystałam przepis mojej mamy a że obie robimy wszystko na oko. W tej kwestii muszę przygotować  zielone pomidory i wszelkie składniki do jej przyrządzenia, zacząć odmierzać ilości które używam przy tym przepisie. Pomidory zielone jest ich sporo, jakieś trzy wiaderka :)  dla uzyskania korzystnego smaku trzeba dobrać odpowiednie ilości składników. Sałatki robionej w tym roku starczy mi na długo.


Składniki: na ok. 20 słoików 0,75 ml
2 wiaderka zielonych pomidorów
4kg. papryki słodkiej (kolorowa)
2 malutkie papryczki chili
300 ml octu, 
1/3szkl. cukru, łyżeczki pieprzu, garść soli,  300 mil oleju
Składniki pokroić wymieszać, odstawić na 12 godzin. Po tym czasie nakładać sałatkę do słoików zalać sokiem który pomidory puściły. Dokładnie słoiki wytrzeć, zakręcić.
 Od za wrzenia wody gotować ok. 8 min.

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...