7/24/2014

Polskie kapary



Mam ochotę oskubać moje nasturcje, ale ciągle pada deszcz . Wiec tylko przygotuję się duchowo .

Wreszcie przestało padać, zerwałam kapary (nasturcję) i zamarynowałam.
 Dużo tego nie mam ale jeszcze coś urośnie.

Składniki:
Na dwa malutkie słoiczki po przecierze .

1/3 szklanki wody
1/3 łyżeczki soli 
5 ziarenek kolorowego pieprzu
Ocet winny

Do rondelka nalałam 1/3 szklanki wody posoliłam 1/3 łyżeczki aby nie było za słone i dodałam 5 ziarenek kolorowego pieprzu, gotowałam  3 - 4 min odcedziłam wywar, kapary przełożyłam do słoiczków i zalałam octem winnym. Po tygodniu zalewę wyleję i zaleję świeżym octem winnym.
Tak przygotowane kapary z pąków nasturcji mogą stać długo w lodówce, można je także pasteryzować.

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...