8/16/2014

Sałatka kiszona z zielonych pomidorów





składniki:
2 kg. zielonych pomidorów
2 papryki słodkie kolorowe
1/3 szt.  papryczki chili
3 szt. cebuli
3 - 4 łyżki octu
1/3 łyżeczki pieprzu, 
1 płaska łyżeczka soli, 
1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
4 łyżki cukru

Warzywa kroimy; 
pomidory w plasterki, 
cebulę w piórka, 
papryka w paseczki,
Chili staramy się jak najwięcej rozdrobnić.  

Dodajemy resztę składników bez octu i oliwy.  Mieszamy jak się dobrze sól rozpuści dodajemy ocet, przekładamy do kamionki lekko ugnieść i na wierzch nalać oleju przykryć i ucisnąć aby powietrze się nie dostało. Po tygodniu można  dokonać konsumpcji na nowo przykryć i  uzupełnić oliwę . 
Sałatka pasuje do wieprzowiny jak i do kanapek np. do hamburgera.


Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...