7/22/2014

Surówka z młodych buraczków


składniki: 

2 pęczki botwiny
2 łyżki cukru
1 pęczek rzodkiewki
malutkie listki botwinki z środka
1 łyżka octu winnego 
1/2 jabłuszka kwaskowego
1 łyżka pokrojonego szczypioru
1 łyżka cebuli pokrojonej
sól i pieprz do smaku

Ugotować buraczki w mundurkach, młode buraczki większe pokroić w plasterki malutkie na pół lub ćwiartki, rzodkiewkę kroić w  plasterki, pokrojone jabłko lub starte, botwinkę pociąć na kawałeczki wielkości zapałki  i wszystko razem połączyć.
Dodać resztę składników i doprawić według uznania .
Przed podaniem dodać małe listki botwinki. 
A jak nie jesteście przekonani do liści botwiny to alternatywą jest sałata lub rukola.  

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...