Dzisiaj działam z kabaczkiem.
Jeszcze nie wiem co dokładnie namieszam ale wiem ze podstawą będzie słoik, woda, ocet, oliwa i goździki, cebula papryczka chili, może kurkuma? . A za dużo tego nie mam to tez się nie rozpędzam . Za tydzień będą następne eksperymenty, rosną maleństwa spróbuję z zielonym ogórkiem i pomidorem ciekawe co z tego w efekcie wyjdzie.
Zalewa:
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 części wody (odmierzone szklanką)
1 cześć octu 10%
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 łyżka kurkumy
wszystko razem zagotować.
1 łyżka oleju na słoik
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 koszyczek kopru do słoika
1 goździk na słoik
papryczka chili po jednej chyba ze ktoś lubi bardzo ostre to więcej
4-5 ziarenek pieprzu kolorowego na słoik
Zielone pomidorki 6 szt.
Kabaczek młody 3 szt.
Ogórki ok 6 szt.
Warzywa pokroić według uznania w kostkę, paseczki, krążki itp.
Cebulę i czosnek pokroić w talarki.
Układać w słoikach, zalać zalewą.
Na wierzchu ułożyć po talarku cebuli, zalać łyżką oleju.
Jak nie ma pomidorków to można bez, tez jest smaczne.
Z kurkumy tez można zrezygnować lecz efekt wizualny po ugotowaniu jest gorszy a smak też troszkę się rożni, kwestia gustu. Słoiki wkładać do garnka z zimna wodą dno garnka wyłożyć ściereczką.
Pasteryzować przez 10-15 min licząc od zagotowania .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz