7/14/2014

Timoroso na słono




Składniki: na 4 osoby 
600 g mąki pszennej
1,1/3 łyżeczki soli
40 g drożdży świeżych
10 łyżek ciepłej wody
3 łyżki cukru 
8 łyżek oliwy
1 szklankę mleka bez laktozy

sos do posmarowania ciasta:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki Bazyli 
1 łyżeczka płaska oregano
1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych
 soli, pieprzu według uznania.
farsz:
8 szt. średnich pieczarek
8 suszonych pomidorów  w zalewie
8 plastrów szynkowej może być inna wędlina 
4 świeże papryczki chili pokrojone na drobno
1 żółtko i  łyżeczka wody (do posmarowania bułeczek )
sezam  lub słonecznik do oprószenia.

Mniejszą cześć mąki wsypałam do miski, w osobnym naczyniu rozrobiłam drożdże z mlekiem, woda i cukrem. 
Wlałam mieszaninę do mniejszej części mąki , dodałam oliwę do powstałej masy i po trosze dodawałam resztę składników wyrabiając ręką.
Włożyłam ciasto w natłuszczoną oliwą miseczkę i odstawiłam w niezbyt ciepłe miejsce pod przykryciem w kuchni i wyrastało 2 ,20 min. 
Jak podwoiło swą objętość to wysypałam je na blat oprószony mąką .
Ciasto rozciągałam ręka podzieliłam na części i posmarowałam sosem, nałożyłam nadzienie i zwinęłam w ślimaczki. 
Posmarować rozwodnionym żółtkiem i posypać siemieniem. Ja posypałam jeszcze leciutko solą morską
Piekłam 35- 40 min.  Aż dostały złocisty kolorek.

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...