Składniki: na 4 osoby
600 g mąki pszennej
1,1/3 łyżeczki soli
40 g drożdży świeżych
10 łyżek ciepłej wody
3 łyżki cukru
8 łyżek oliwy
1 szklankę mleka bez laktozy
sos do posmarowania ciasta:
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki Bazyli
1 łyżeczka płaska oregano
1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych
soli, pieprzu według uznania.
farsz:
8 szt. średnich pieczarek
8 suszonych pomidorów w zalewie
8 plastrów szynkowej może być inna wędlina
4 świeże papryczki chili pokrojone na drobno
1 żółtko i łyżeczka wody (do posmarowania bułeczek )
sezam lub słonecznik do oprószenia.
Mniejszą cześć mąki wsypałam do miski, w osobnym naczyniu rozrobiłam drożdże z mlekiem, woda i cukrem.
Wlałam mieszaninę do mniejszej części mąki , dodałam oliwę do powstałej masy i po trosze dodawałam resztę składników wyrabiając ręką.
Włożyłam ciasto w natłuszczoną oliwą miseczkę i odstawiłam w niezbyt ciepłe miejsce pod przykryciem w kuchni i wyrastało 2 ,20 min.
Jak podwoiło swą objętość to wysypałam je na blat oprószony mąką .
Ciasto rozciągałam ręka podzieliłam na części i posmarowałam sosem, nałożyłam nadzienie i zwinęłam w ślimaczki.
Posmarować rozwodnionym żółtkiem i posypać siemieniem. Ja posypałam jeszcze leciutko solą morską |
Piekłam 35- 40 min. Aż dostały złocisty kolorek. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz