1/24/2021

Masło łososiowe

 Taka wariacja na inne masło, kto lubi łososia to wie że jest go w opakowaniach mizernie mało do tego nie należy do najtańszych. I aby poczuć ten smak i o nim nie zapomnieć w sekundzie oto sposób na zatrzymanie smaku na dłużej.

 Potrzebne do zrobienia tego masełka jest niewiele 

Składniki:

- kostka masła b/l.    Może być także roślinne ale dość twarde i bez zawartości węglowodanów lub w śladowych ilościach. 

- łosoś wędzony (w ilości uznaniowej może być 3 plasterki a może dwa opakowania).

- cytryna (parę kropli do smaku). 

Jak ktoś lubi może być nieco pokrojonej natki pietruszki 


Masło o pokojowej temperaturze rozcieramy w misce z paroma płatkami łososia wędzonego, dodajemy kilka kropel cytryny i może a nie musi być niewiele natki pietruszki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 

Połowę masy wkładam w słoiczek a drugą część zwijam w folię w kształcie walca.

 Tą część w folii wkładam do zamrażalnika. 

A z dobrodziejstwa w słoiku korzystam smarując cieniutko chleb pogryzając pomidorki.  

Smacznego.







1 komentarz:

Trokto pisze...

Przepis - rewelacja! Musi być to cudowne!
panele podłogowe

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...