3/05/2015

Farsz na ruskie pierogi

Ulubione pierogi ruskie w moim domu wiodą prym, wśród mącznych potraw.
Zatem przeprowadziłam wczoraj sondę, czy są na nie chętni. W efekcie robię pierogi ruskie i z

mięsem 


Na farsz potrzebne będą;


składniki:
4 średnie ziemniaki (ugotowane)
200 g sera białego (kostka)
2 duże cebule 
2 łyżki smalcu (może być inny tłuszcz)
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli

Ziemniaki ugotowałam w wodzie bez soli, tym razem ugotowałam w koszulkach. Choć często używam ugotowane z poprzedniego dnia jak pozostaną z obiadu. A zatem te trzeba oskubać ze skórki przed zduszeniem lub zmieleniem a do tego używam widelca i noża. Czyli nabić ciepłego ziemniaka na widelec i obrać nożem. Włożyłam w praskę ziemniaki, zgniotłam do miski, dodałam ser. Cebulkę zeszkliłam na rumiano na dwóch łyżkach smalcu (może być inny tłuszcz). Doprawiłam pieprzem i solą dodałam cebulkę i połączyłam składniki.

Pozostaje zarobić ciasto i lepić pierogi, link poniżej;

 


Podaję z tłuszczem lub śmietaną. 


Smacznego!





Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...