2 szklanki mąki
3 żółtka
1 całe jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka smalcu
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki margaryny (z najmniejszą zawartością wody)
Do przełożenia:
1/2 szklanki marmolady kwaskowa (ja mam marmoladę z wiśni)
5 białek z jaj
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
100 g. wiórek kokosowych
Do rondelka wlałam wodę i wsypałam wiórki zagotowałam i odstawiłam do ostudzenia.(wiórki wchłoną wodę )
W osobnej misce Ubiłam żółtka z cukrem gdy są puszyste dodaję całe jajko, nadal chwilę ubijając. Zmieszaną mąkę dodaję po trosze do ubitych żółtek i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam do czasu przygotowania formy do pieczenia. Na posmarowaną formę tłuszczem i wyłożoną pergaminem, wykładam ciasto, równomiernie rozsmarowując na nim marmoladę. Ubijam pianę z białek z cukrem, dodaję ostudzone wiórki lekko łącząc łyżką i wykładam ponownie na blachę. Teraz tylko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min do zrumienienia wierzchu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz