3/05/2015

Bułeczki pszenne - Rolls


Dopiero teraz umieszczam moje bułeczki z cyklu wspólnego pieczenia na podstawie przepisu z ...
''na kolejne wypiekanie ... będzie łatwo więc mam nadzieje, że dacie radę!''
Tak brzmiała zachęta od Małgosi i przepis poniżej na bułeczki z cyklu " Wypiekanie na śniadanie "

składniki:
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 6 gram
letnia woda, 250 ml
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
mak

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.

3. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.





A więc dostosowałam się do przepisu i nic nie zmieniałam, po za posypaniem bułek sezamem.
Nie są pracochłonne i w sam raz na niedzielne śniadanie, dla 4 osobowej rodzinki. W akcji "wypiekanie na śniadanie" brało udział wielu blogerów i dziękuję im za wspólne pieczenie.






Polecam smacznego!

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...