
Jak coś na pitraszę to zostają resztki do zagospodarowania. Tym razem gotowana porcja rosołowa i skrzydełka. Mięsko obieram z kości mielę w maszynce wraz z jarzynami z rosołu które i tak się wyrzuca a po co? kiedy można wzbogacić smak. A kosteczki zjada nasza kochana psinka. I takim sposobem wszyscy maja coś na ząb. I dobro się nie marnuje.
Składniki :

4 skrzydełka ugotowane
20 dkg mięsa mielonego surowego
jarzyny ugotowane z rosołu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
2 suszone pomidory z zalewy
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 surowe jajko
1 łyżka bułki tartej
pieprz zwykły i sól do smaku
Sos do posmarowania ciasta przed położeniem składników:
1 łyżka majonezu
2 łyżki oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
pieprz 1/3 łyżeczki
na końcu noża papryki chili
Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej razowej
100 g maki żytniej razowej
1,1/3 łyżeczki soli
50 g drożdży świeżych
1,1/2 ciepłej wody
2 łyżki cukru
1/3 szklanki oliwy
2 jajka
Kości obrałam z mięsa. Obrane mięsko zmieliłam razem z warzywami . Dodałam mięso mielone, przyprawy, posiekaną pietruszkę, roztarty ząbek czosnku z szczyptą soli drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą i jaje, na to pieprz i zmieszałam.
Teraz trzeba zabrać się za sos, którym posmaruję ciasto. Więc do małej miseczki włożyłam składniki i zamieszałam.
Na chwilę którą potrzebuję do zrobienia ciasta, włożyłam półprodukty do lodówki.
I biorę się za ciasto.
Drożdże rozkruszyłam z cukrem w misce, wlałam całą wodę a że nie lubię czekać na na wyrastanie zaczynu itd. idę na skróty. Wsypuję jedną część mąki pszennej, teraz jajka, olej i reszta mąk i sól. Składniki mieszam, napowietrzam drewnianą łyżką Odstawiam tak wyrobioną kulkę ciasta w misce oprószonej mąką, przykrywam ściereczką a w ciepłym miejscu przez 20 min. drożdże wykonują dalszą robotę spulchniania ciasta.
Po tym czasie ciasto podwaja swa objętość i jest gotowe do dalszej obróbki.
Teraz blat oprószyć mąką co też czynię, ciasto wykładam, zagniatam i formuję, wałkuje jak kto woli na prostokąt o długości wałka i szerokości ok. 40 cm. Po czym smaruję przygotowanym sosem, nakładam farsz mięsny i zwijam jak roladę łączę końce rolady i powstaje okrąg który nacinam po zewnętrznej stronie do środka ok. 1/3 szerokości rolady. dobrze jest przygotować wcześniej pergamin aby czynności połączenia i nacinania uczynić na pergaminie, który będzie służył do sprawniejszego włożenia wieńca do blaszki . Posmarować wierzch woda i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym od 180C - 200C ok. 45- 50 min do zbrązowienia.
Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Smacznego!
Przepis własny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz