
składniki:
1 średni seler
1 duże jabłko/Lobo lub Boskop
2 - 4 mandarynek
160 mil. mleczka kokosowego (malutka puszka)lub 200 ml. śmietany sojowej
4 łyżeczki cukru
1/2 cytryny
szczypta soli
Owoce obrać, umyć.
Wycisnąć do mleczka kokosowego lub śmietany sojowej sok z połowy cytryny. Seler ścierać do mleczka zakwaszonego cytryną, wtedy nie czernieje.
Seler zetrzeć na tarce o grubości oczek mniejszej niż buraczki
ćwikłowe ale nie na miałko muszą być cieniutkie wiórki. Cząstki mandarynek pokroić w poprzek tak aby powstały trójkąciki tak samo postąpić z cząstkami jabłka. Dodać i wymieszać aby jabłko nie czarniało, dodać cukier.
ćwikłowe ale nie na miałko muszą być cieniutkie wiórki. Cząstki mandarynek pokroić w poprzek tak aby powstały trójkąciki tak samo postąpić z cząstkami jabłka. Dodać i wymieszać aby jabłko nie czarniało, dodać cukier.
(Dla zwykłej diety zamiast mleczka kokosowego polecam śmietankę 33% 1/2 szklanki może być jej więcej).
Ta surówka jest aksamitna w smaku (o ile jest starta na drobne wiórki).
Ta surówka jest aksamitna w smaku (o ile jest starta na drobne wiórki).
Świetnie smakuje z rybami, drobiem i wołowiną.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz