7/14/2014

Surówka z selera na kokosowym mleczku





składniki: 
1 średni seler
1 duże jabłko/Lobo lub Boskop
2 - 4 mandarynek
160 mil. mleczka kokosowego (malutka puszka)lub 200 ml. śmietany sojowej
4 łyżeczki cukru
1/2 cytryny
szczypta soli


Owoce obrać, umyć. 
Wycisnąć do mleczka kokosowego lub śmietany sojowej sok z połowy cytryny. Seler ścierać do mleczka zakwaszonego cytryną, wtedy nie czernieje.
Seler zetrzeć na tarce o grubości oczek mniejszej niż buraczki
ćwikłowe ale nie na miałko muszą być cieniutkie wiórki. Cząstki mandarynek pokroić w poprzek tak aby powstały trójkąciki tak samo postąpić z cząstkami jabłka. Dodać i wymieszać aby jabłko nie czarniało, dodać cukier.
 (Dla zwykłej diety zamiast mleczka kokosowego polecam śmietankę 33% 1/2 szklanki może być jej więcej).
Ta surówka jest aksamitna w smaku (o ile jest starta na drobne wiórki).
Świetnie smakuje z rybami, drobiem i wołowiną.

Smacznego

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...