
Składniki na małą blaszkę:
4 jajka
10 łyżek cukru
szczypta soli
10 łyżek oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek mąki
1-2 szklanek owocu
DWA SPOSOBY PRZYGOTOWANIA :
1. Expressowy:
wrzucić wszystko do miski i zamieszać do połączenia wszystkich składników. Oczywiście jaja surowe i bez skorupek :)
2. Dłuższy:
jajka wybić i utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając szczyptę soli, powoli dodawać nadal miksując olej a na koniec mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i masa gotowa.
Do obydwóch możliwości przygotowujemy tak samo owoc /sezonowy/. Brytfankę smarujemy tłuszczem wykładamy pergaminem.
Na dno rozsypujemy równomiernie owoc (jeżeli są to śliwki, kroimy je na ćwiartki). Pieczemy do ze złocenia czy przy brązowienia ok, 35/40 min. W zwykłym piekarniku nagrzanym na 170*C /200 max
Po upieczeniu tego ciasta w małej brytfance lub z podwójnej ilości składników na dużej nie trzeba go po upieczeniu kroić i składać.
A po wystudzeniu prószymy cukrem pudrem.
Ten placek zrobiłam inaczej niż zwykle na dużej blaszce a z porzeczką jest nieco kwaskowy. Przekroiłam po wystygnięciu zdjęłam pergamin i nałożyłam owocem do siebie. Posypany j/w cukrem pudrem jest pyszny. Smacznego. |
E.S. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz