
Składniki :
500 g. Fasola Jaś
400 g. okrawków wędlin
200 g. Boczek wędzony
4 duże cebule
1/2 litra bulionu
0.33 ml. koncentratu pomidorowego
Woda opcjonalnie
1/2 łyżeczki Pieprzu,
szczypta płatków papryki czerwonej,
1 łyżka majeranku
2 szczypty estragonu ( nie koniecznie)
2-3 cebul
Fasolka na noc została namoczona w garnku z wodą. Wody drugi raz tyle co fasoli gdyż przez noc mocno pęcznieje. Rano wodę odlać i opłukać fasolę. Zalać wywarem warzywnym lub rosołem i gotować ok. 45 min. do miękkości. W tym czasie pokroić w kostkę wędliny, boczek i cebulkę.
Na boczku smażymy wędlinę i cebulkę. Do usmażonych składników dodaję przecier pomidorowy i jeszcze chwilę smażę mieszając składniki . Łączę z fasolą i teraz tylko przyprawiam ziołami, pieprzem, solą do smaku.
Zagotować i konsumować.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz