4/15/2016

Betoniara

Betoniara  to nic  nowego, zwykła fasolka  po bretońsku. Ja ją tak nazwałam bo wkłada  się wszystko  do jednego gara, potem zjada. I moja  czereda ma zasycone żołądki a po konsumpcji tak cicho... 
Składniki  :

500 g. Fasola  Jaś
400 g. okrawków wędlin  
200 g. Boczek  wędzony
4 duże  cebule 
1/2 litra  bulionu 
0.33 ml. koncentratu pomidorowego 
Woda  opcjonalnie
1/2 łyżeczki Pieprzu, 
szczypta płatków papryki czerwonej, 
1 łyżka majeranku
2  szczypty estragonu ( nie koniecznie)
2-3 cebul
Fasolka  na noc została namoczona w garnku z wodą. Wody  drugi  raz tyle  co fasoli  gdyż  przez  noc  mocno  pęcznieje. Rano  wodę odlać i opłukać fasolę. Zalać  wywarem warzywnym lub rosołem i gotować ok. 45 min. do miękkości. W tym  czasie pokroić w kostkę  wędliny, boczek i cebulkę.
Na  boczku smażymy wędlinę i cebulkę. Do usmażonych  składników dodaję przecier pomidorowy i jeszcze  chwilę  smażę mieszając składniki .  Łączę z fasolą i teraz tylko  przyprawiam ziołami, pieprzem, solą  do smaku. 
Zagotować i konsumować. 
Smacznego. 

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...