8/15/2015

Bez laktozy i więcej możliwości

Coraz  lepiej, więcej  produktów  bez  laktozy  i więcej  możliwości  i elastyczności  przy  przygotowywaniu potraw. Jak na razie  mleko znanej  firmy  jest  dostępne i z ceną  godną  kieszeni. Nie chcę  zapeszyć ale  coś  się  zmienia  na  lepsze teraz  słyszę  ze jest  ser żółty tylko gdzie?. No  wreszcie  osoby  starsze  które  nie trawią mleka normalnego będą  mieć  alternatywę i  osoby  z wrodzoną lub  nabytą nietolerancją. Zaczynam  się  cieszyć  z  świadomości  naszych  przetwórców oby  jeszcze było  więcej  dostępnego  nabiału brakuje  mi  białego  sera  jogurtów masła w Niemczech  i Skandynawii  da się.  U nas  musi  chyba  ta  przypadłość  dopaść  kogoś  ważnego,  to szybko jest  zadziałanie. A my zwykli  ludzie  nie  zmienimy myślenia grup  biznesowych bo jak  się  nie opłaca to po co tworzyć.
Byłam  ostatnio  z rodziną  w pięknie  położonej  kafejce dla nas i o dziwo dla psa  było  co  zamówić  ale  z deseru córka  musiała  zrezygnować bo wszystkie  zawierały  mleko, śmietanę.  Sorbetu też  nie  uświadczysz bo się  nie opłaca, ( taką  dostałam  odpowiedź ....)  Matko! przecież  jak  mają  kucharza, lub cukiernika  to chyba  nie trudno coś  stworzyć  na  poczekaniu. Ciekawa  jestem  czego uczą  w szkole  gastronomicznej ? bo  to  co  zamówiłam  też  nie  zachwyca  smakiem. Magda Gessler by się tu przydała. Jedynie  lody  u Gry... spełniają  nasze  oczekiwania  i  można  dla wszystkich  coś  dobrego  zamówić i jest  wybór  sorbetu  i  zwykłych  lodów lecz jeden minus nie da się posiedzieć na luzie. Na wolnym powietrzu tylko 2 stoliki no i ruch uliczny nie nastraja odpowiednio do sytuacji.  Reszta  oszukuje sorbet dodając  śmietanę  lub  mleko. Tak więc nadal nie mogę odejść od garów w domu i spędzić miłego popołudnia przy kawie bez obowiązków jej szykowania :(




Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...