8/15/2015

Papryka konserwowa

Szukałam starego  przepisu  na smaczną paprykę którą  kiedyś robiłam i tu klops. Przepis  się  ukrył  że  byłam  zmuszona  improwizować i odtworzyć  recepturę z pamięci.  Paprykę  oczyszczamy z gniazd  nasiennych i białych błon kroimy według  uznania w cząstki  lub paseczki  i przelewamy wrzątkiem w durszlaku umieszczonym  w misce  czekamy  chwilę  i odsączamy. 


Składniki  na  zalewę:
2 l.wody
2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli 
8 malutkich liści ziela  laurowego
Zagotować. 

Na każdy  słoik dokładamy
 1-2 goździków, 
5 ziarenek kolorowego  pieprzu ja nie  miałam ziarnistego to na czubku łyżeczki dodałam  mielonego, 
 szczypta kolendry, 
szczypta gorczycy, 
2 plastry świeżej cebuli na słoik, 
1 ziarenko ziela angielskiego, 
1 listko z zalewy  liścia  laurowego.
2 łyżki oleju rzepakowego na każdy słoik

Upakować wcześniej sparzoną wrzątkiem  paprykę, ponieważ  jest  elastyczniejsza przy układaniu w słojach. Zalewać gorącym  płynem i dwiema  łyżkami oliwy z  oliwek lub zwykłym olejem.
Zamknąć  słoiki wstawić do garnka z letnią wodą. Wyłożonego bawełnianą  ściereczką lub gazą. 
Woda powinna  sięgać  do 3/4 wysokości słoika. Czas  pasteryzacji od 5-7 minut od zagotowania. Ten czas jest  dość  krótki, tylko dlatego aby skórka z papryki nie rozwarstwiała się w słoju. A papryka jest  wtedy jędrniejsza. Po ugotowaniu słoiki  przewracamy do góry  dnem i  przykrywamy ręcznikiem  kuchennym. 
Po ostygnięciu moje  lądują  na regale w spiżarni. 
Smacznego. 

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...