
Składniki :
1 szklanka ziemniaków gotowanych, poduszonych
2 szklanki kapusty kiszonej ugotowanej
1/2 łyżeczki pieprzu
2 duże cebule
2 łyżki smalcu
Czasem zostają ugotowane ziemniaki od obiadu i mam na nie parę sposobów a to jeden z nich:
Do poduszonych ziemniaków, dodaję ugotowaną kwaśną kapustę. Odciśniętą i pokrojoną aby nie ciągły się zbyt długie włókna kapusty przy nakładaniu farszu na ciasto. Dodaję usmażoną na złoty kolor cebulkę, koniecznie na smalcu i doprawiam pieprzem. Rzadko stosuję sól, kapusta jest wystarczająco słona no chyba że kupimy podróbkę kapusty czyli ukwaszona lub lekko lub chrzanową wtedy warto popracować nad smakiem i dodać dwie szczypty soli. Oby nie była to kapusta z kminkiem bo smak nie ciekawy, ja nie polecam.
Ten farsz wykorzystuję do pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz