12/15/2015

Farsz do pierogów z kapustą


 Składniki :

1 szklanka ziemniaków gotowanych, poduszonych
2 szklanki kapusty kiszonej ugotowanej
1/2  łyżeczki pieprzu  
2 duże cebule
2 łyżki smalcu



Czasem zostają ugotowane ziemniaki od obiadu i  mam  na nie parę sposobów a to jeden z nich:
Do poduszonych ziemniaków, dodaję ugotowaną kwaśną kapustę. Odciśniętą i pokrojoną aby  nie ciągły się zbyt długie włókna kapusty przy nakładaniu farszu na ciasto. Dodaję usmażoną na złoty  kolor cebulkę, koniecznie na smalcu i doprawiam pieprzem. Rzadko stosuję sól, kapusta jest  wystarczająco słona  no chyba że kupimy  podróbkę kapusty czyli  ukwaszona lub lekko lub  chrzanową wtedy  warto popracować  nad smakiem i dodać dwie szczypty soli. Oby nie była to kapusta z kminkiem bo smak nie ciekawy, ja nie polecam.
Ten farsz wykorzystuję  do pierogów.

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...