Składniki:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
500 g mąki tortowej,(może być zwykła)
1 całe jajko,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka wrzącej wody
Mąki połączyłam z solą usypałam kopiec i utworzyłam na środku dołek do którego po trosze wlewałam wrzątku, przysypując mąką za pomocą dużej łyżki z boków do środka.
W taki sposób tworzą się kluski z mąki i wody.
Następnie rozprowadzam je na blacie lub stolnicy do ostudzenia.
Gdy jest całość wystudzona co trwa ok.10 min.(konieczna czynność gdyż jajko się zetnie pod wpływem wysokiej temperatury).
Wbijamy jedno jajko i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej kulki.
Podzieliłam na dwie części , rozwałkowałam na grubość 0,3 mm i wykrawałam dużym kieliszkiem.
Farsz według uznania, pierogi zlepić i do wrzącej, osolonej lekko wody. Gotować chwilę od wypłynięcia na wierzch pierogów.
To ciasto jest elastyczne, mięciutkie i nie klei się do palców przy sklejaniu brzegów pierogowych za sprawą dodania maki pełnoziarnistej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz