I poddam dalszej obróbce.
Ciasto:
270 g miodu sztucznego (można dać pszczeli)
250 g margaryny (może być masło)
150 g cukru
3 łyżki kakao
1/3 szklanki mleka (ja nie daję mleka tylko wodę) lub mleko bez laktozy.
2-3 jajka
600 g mąki
1 przyprawa do piernika
1 szczypta pieprzu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, miód, cukier, włożyłam do garnka 2-3 litrowego rozpuściłam na małym ogniu . Ciągle mieszałam nie doprowadzając do wrzenia, dodałam kakao i zestawiłam z ognia. (600 g) mąki, przyprawę do piernika, pieprz, powoli do gorącego płynu dosypywałam suche składniki mieszając. Kiedy masa stała się zawiesista i letnia, dodałam jajka i dokładnie wymieszałam. Ciasto już powstałe połączyłam z mieszanką + proszek do pieczenia z wodą (reszta składników). Ciasto wyłożyłam na lekko oprószony blat i zagniotłam aż ciasto nabrało formy. Gotowe ciasto zawinęłam szczelnie w folię i do lodówki na 24 h.(można od razu formować i piec)
Po leżakowaniu ciasto ponownie zagnieść, wałkować na grubość 0.3-0.5 cm, wycinać pierniczki piec 180-200 stopniach do czasu zrumienienia. Od 10- 15 min.
Lukier:
15 dkg cukru pudru
sok z cytryny.
Lub lukier na ubitym białku z cukrem i dodatkiem cytryny i wanilii. (do tej czynności jajko przed użyciem sparzyć wrzątkiem ) i można spokojnie rozdzielić białko od żółtka)
Ciasto:
270 g miodu sztucznego (można dać pszczeli)
250 g margaryny (może być masło)
150 g cukru
3 łyżki kakao
1/3 szklanki mleka (ja nie daję mleka tylko wodę) lub mleko bez laktozy.
2-3 jajka
600 g mąki
1 przyprawa do piernika
1 szczypta pieprzu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Po leżakowaniu ciasto ponownie zagnieść, wałkować na grubość 0.3-0.5 cm, wycinać pierniczki piec 180-200 stopniach do czasu zrumienienia. Od 10- 15 min.
Lukier:
15 dkg cukru pudru
sok z cytryny.
Lub lukier na ubitym białku z cukrem i dodatkiem cytryny i wanilii. (do tej czynności jajko przed użyciem sparzyć wrzątkiem ) i można spokojnie rozdzielić białko od żółtka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz