11/19/2014

Smalec Babci Uli



Wczoraj w sklepie mięsnym kupiłam gruby płat słoniny. Będzie dużo smalcu a nie samych skwarek .
Ogórek kiszony i sznytka posmarowana smalcem zdrowo i bez konserwantów...

1 kg słoniny

1/2 jabłka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
3 cebule

Zabrałam się do krojenia słoniny w małą kostkę 0,5 cm. Włożyłam do garnka wstawiłam na płytę i powoli smażyłam, co chwila mieszając aż do uzyskania dużej redukcji skwarek. Jak skwarki zaczęły zmieniać kolor na rumiany, skroiłam cebulę w drobną kostkę. Wrzuciłam do gotującego się smalcu, po trosze aby smalec nie wykipiał. Dodałam sól i pokrojone jabłko, smażyłam do czasu aż cebulka zaczyna zmieniać kolor. Na koniec dodaję majeranku, przelewam jeszcze gorący smalec do pojemników, które mam na ten cel przygotowane. 
Aromat przyciąga moje kochane głodomorki i garnek po smażeniu jest wyczyszczony chlebem i nie wiem czy musiałabym go myć ;).

Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...