11/22/2014

Chleb orkiszowy z pomidorami


Wspólne wypiekanie to świetna inspiracja dla takiego pichci-ka jak ja.
I znów namieszam w przepisie, ciekawa jestem co z tego wyjdzie. 


Składniki na zaczyn:

50 g. świeżych drożdży (ja dałam 70 g ale to ciut za dużo i wystarczy 50 g na tę ilość mąki)
 45 g mąki żytniej razowej
200 g mąki orkiszowej białej typ 700,
200 g wody,
1 jabłko (
starte na tarce jarzynowej).
Wszystkie składniki połączyłam w misce i pozostawiłam na 20 min.

Składniki na ciasto właściwe:
Cały zaczyn, 

400 g. krojonych pomidorów z kartonika,
140 g mąki orkiszowej białej(
 typ  700),
500 g mąki pszennej chlebowej( typ 750),
2 łyżki cukru
sezam czarny, w/g uznania (dałam 4 łyżki siemia lnianego)
sól morska, około 10 g


Do zaczynu dodałam rozgniecione widelcem pomidory, sól, cukier, sezam.
Następnie po trosze dodawałam wymieszane i przesiane mąki – orkiszową i pszenną chlebową. 
Wyrobiłam ciasto ręcznie i drewniana łyżką napowietrzałam ok.10 minut. 
Pozostawiłam ciasto na noc w zimnym miejscu  przykrywając folią .
Rano wyjęłam ciasto z miski na obsypany mąką blat, rozklepałam, poskładałam w kopertę i ponownie włożyłam złożeniem w dół do miski obsypanej mąką.
Po następnej godzinie, postąpiłam podobnie i dodałam przed zawijaniem posiekany drobno ząbek czosnku .
W trzeciej godzinie uformowałam ciasto  i włożyłam go do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam  kwadratową tortownicę bo trochę podwoiłam mąkę i obawiam się wypłynięcia z keksówki i wybuchu mojego jedynego piekarni-czka.
Zostawiłam w formie do wyrośnięcia na 3  godziny – wyrośnięcie ciasta chlebowego zależy od ciepła w pomieszczeniu. Piec w początkowej temp. 250 C, przez 15 minut,
następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać około 45 minut ( tak radzi przepis no ale...)U mnie pieczenie w moim ustrojstwie jest cudowne bo nie ma regulacji i się nie poddaję , piekę w takiej temperaturze jaką mam w moim cudzie.
Studzę na kratce piekarniczej i kroję po ostygnięciu. 

Następnym razem dodam sezam i mąki tyle ile płyn wypije. Ciasto nie lejące , musi być elastyczne i nie twarde jak kamień. Z czosnku też zrezygnuję, trochę nie w mym guście po upieczeniu wolę jednak go surowego na chlebie. 


Bardzo aromatyczny lekki , 
 warty zachodu. Smacznego!

To link do przepisu, który zmodyfikowałam. A zawiera moim zdaniem mylne proporcje
i wychodzi naleśnik zamiast chleba. 
Chleb orkiszowy z pomidorami  www.pieczarkamysia.pl

Piekły ze mną :


http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Pomidorowy-chleb-orkiszowy.html
http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/chleb-pszenny-z-pomidorami-jabkiem-i.html
http://smakialzacji.blogspot.com/2014/11/chleb-orkiszowy-z-pomidorami.html






Brak komentarzy:

kanalizacja i odpowietrzenie

  Remonty w domu który przez ok.. 30 lat był zaniedbany i nic w nim nie robiono mszczą się niemiłosiernie. Jedni dbają a drudzy maja w nawyk...