Przejdź do głównej zawartości

Chleb orkiszowy z pomidorami


Wspólne wypiekanie to świetna inspiracja dla takiego pichci-ka jak ja.
Hmmm i znów namieszam w przepisie ciekawa jestem co z tego wyjdzie. Mam nadzieję że za niedługo znów coś zamieszam :)) dzięki Małgosi i moim domownikom.



Składniki na zaczyn:

50 g. świeżych drożdży (ja dałam 70 g ale to ciut za dużo i wystarczy 50 g na tę ilość mąki)
 45 g mąki żytniej razowej
200 g mąki orkiszowej białej typ 700,
200 g wody,
1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.
Wszystkie składniki połączyłam w misce, i pozostawiłam na 20 min

Składniki na ciasto właściwe:
Cały zaczyn, plus 400 g poduszonych widelcem, krojonych pomidorów z kartonika,
140 g mąki orkiszowej białej, typ  700,
500 g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
2 łyżki cukru
sezam czarny, w/g uznania (dałam 4 łyzki siemia lnianego)
sól morska, około 10 g


Do zaczynu dodałam rozgniecione widelcem pomidory, sól, cukier, sezam.
Następnie po trosze, wymieszane i przesiane mąki – orkiszową i pszenną chlebową. 
Wyrobiłam ciasto ręcznie i drewniana łyżką napowietrzałam ok.10 minut. 
Pozostawiłam ciasto, przykryłam folią i  na noc w zimnym miejscu zostawiłam.
Rano, wyjęłam ciasto z miski na obsypany mąką blat, rozklepałam, poskładałam kopertę i ponownie włożyłam złożeniem w dół do miski.
Po następnej godzinie, postąpiłam podobnie i dodałam przed zawijaniem posiekany drobno ząbek czosnku .
W trzeciej godzinie uformowałam ciasto  i włożyłam go do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ja wybrałam  kwadratową tortownicę bo trochę podwoiłam mąkę i obawiam się wypłynięcia z keksówki i wybuchu mojego jedynego piekarni-czka.
Zostawiłam do wyrośnięcia na 3  godziny – aż chleb wyrośnie, zależy dużo od ciepła w pomieszczeniu.Piec w początkowej temp. 250st, przez 15 minut,
następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać około 45 minut.( tak radzi przepis no ale...)U mnie pieczenie w moim ustrojstwie jest cudowne bo nie ma regulacji ale się nie poddaje po prostu piekę w takiej temperaturze jaką mam w moim cudzie.
Studzić na kratce i kroić po ostygnięciu. 

Następnym razem dodam, sezam i mąki tyle ile płyn wypije. Ciasto nie lejące a musi być elastyczne i nie twarde jak kamień. Z czosnku też zrezygnuje a spróbuję 1 łyżeczkę bazylii.


Bardzo aromatyczny lekki , 
 warty zachodu. Smacznego!

To link do przepisu, który zmodyfikowałam. A zawiera moim zdaniem mylne proporcje
i wychodzi naleśnik zamiast chleba. 
Chleb orkiszowy z pomidorami  www.pieczarkamysia.pl

Piekły ze mną :


http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Pomidorowy-chleb-orkiszowy.html
http://smacznapyza.blogspot.com/2014/11/chleb-pszenny-z-pomidorami-jabkiem-i.html
http://smakialzacji.blogspot.com/2014/11/chleb-orkiszowy-z-pomidorami.html






Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ser topiony

Ser topiony domowym sposobem ma  specyficzny smak.
Ale rzadziej go robię bo nie każdy może  u nas jeść nabiał.
Od niedawna mamy alternatywne wyjście bo jest biały ser bez laktozy  i właśnie go testuję. Kupiłam i zwykły na rynku od gospodyni ten na pewno wyjdzie bo jest dobrze odciśnięty?
Pokruszony ser zamieszać, przykryć pokrywką albo  talerzykiem i  zostawić do następnego dnia tak postępować aż  2/3 sera pokryje się lepkim żółtawym nalotem.  Jest on nie zbyt atrakcyjny co do konsystencji i zapachu. W domu unoszący się przez trzy dni  smrodek, warty tego końcowego produktu.
Ja wiedziałam że  nastawiłam sery to i tak szukałam źródła  dziwnego zapachu.

Tak jakby co  zdecydowanie zdechło. Hah, a...szukałam myszy która zwiała kotu i  wyzionęła ducha. Jakie było moje zaskoczenie iż to moje  serki  dają znak do smażenia. Więc wyciągam rondel i zaczynam  działanie.

Składniki:
Ser biały bez laktozy 200 g.
1 żółtko
1 łyżka masła bez laktozy
Pieprz lub kminek według gustu.
Sól do smaku
W ron…

Tortilla

Ach, zabrałam się za odmierzanie poszczególnych składników i tym razem byłam grzeczna, nic ani troszkę nie zmieniałam w przepisie. Tortilla w smaku jak podpłomyki  Emotikon smile chyba nie doczeka się wnętrza bo ją zjemy sote Emotikon smile Ostatnio taki smak gdzieś 32 lata temu gościł na mym podniebieniu.  Co to były za czasy, ochotę by się miało cofnąć. Podpłomyki pieczone na kuchni kaflowej jak u babci tak i w domu rodzinnym, przy okazji wyrobu pierogów.
Kawałki ciasta układaliśmy na rozgrzanej płycie kuchni i podpiekaliśmy. Ja tak pilnowałam placków że przytuliłam się do rozgrzanych drzwiczek i pod ich wpływem miałam ornament kwiatowy, wypalony na tylnej stronie. Oj! mama nie była szczęśliwa. Ale podpłomyki i tak piekłam bo bardzo smakowały. Aż tu nagle, pokosztowałam tortilli i powróciły wspomnienia, smak. Powiem tak;
dla mnie nie musi być nic więcej a moja młodzież pewnie ją ulepszy ciekawymi farszami.
Składniki na 8 dużych sztuk:
2 szklanki mąki pszennej

160 ml gorącej wody tj.( 2/3 fi…

Sałatka ogórkowa słodko - kwaśna

Tą sałatkę  nauczyła  mnie Mama mojego Męża, skąd  miała  recepturę ? Lecz z tą  sałatką  nigdzie  się nie spotkałam po za naszym  domem, jest  specyficzna i słodko  kwaśna, lekko  ostra a to dzięki cebulce, rzodkiewce którą  ja dodaję.  Już niedługo zaczną się ogórki gruntowe do tego sadzone jajo i młode ziemniaczki smaczny obiad. Składniki: 1 kg. zielonych ogórków mogą być szklarniowe, 3 szt.rzodkiewki, 1 cebula, szczypiorek według uznania 1 łyżeczka cukru , szczypta soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. śmietana 200/250 ml.  b/laktozy jogurt grecki 200/250 ml.  b/laktozy. Można zamiennie użyć zwykłego nabiału jak nie ma przeciwwskazań.
Ogórki obrać pokroić i sparzyć wrzącą wodą, zalewając ogórki w misce. Po chwili odcedzić na durszlaku. Sparzone ogórki przenieść do miski, dodać posiekaną cebulkę szczypiorek i pokrojone w talarki rzodkiewki. Zalać jogurtem śmietaną i doprawić cukrem i pieprzem na koniec dodać szczyptę soli dla podkręcenia smaku.
Tę sałatkę podaję w salaterkach. Smacznego.