20 dkg wędzonego boczku
2 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki Vegety
1 łyżka majeranku
4 duże ziemniaki
1/2 łyżeczki imbiru
zakwas (ja nie miałam i dałam 2 tytki żurku kupnego)
pieprz do smaku
Nalałam do garnka 2,5 l. wody, wrzuciłam boczek pokrojony w kostkę. Jak boczek się gotował ok.10-15 min. Dorzuciłam marchew, seler, czosnek, cebulę, pietruszkę. Jarzyny kroiłam w kostkę, oprócz marchewki. Ładnie wyglądają talarki. Gotowałam ok.10 min po czym dorzuciłam ziemniaki i 1/2 łyżki Vegety, majeranku. Jak ziemniaki były miękkie, rozrobiłam żurek z tytek w małej ilości wody i dodałam gotując jeszcze chwilę, doprawiając imbirem i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz