Zdobyłam serek homogenizowany waniliowy bez laktozy i postanowiłam przypomnieć moim już dorosłym dzieciom smaki z ich beztroskiego życia.
Ze smacznymi poziomkami i roztopionym masełkiem bez laktozowym, które jest już w sklepach ogólnie dostępne z czego jestem niezmiernie szczęśliwą.
Składniki:
1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego b/laktozy
1 jajko
1 łyżeczka płaska cukru
3-4 łyżek mąki / typ-450
śól
2 łyżki roztopionego masła b/laktozy
150 g. poziomek lub innych świeżych owoców.
Do miski po kolei dodaję jednocześnie mieszając w naczyniu, ser, jaje, cukier, mąkę i szczyptę soli.
Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na chwilę odstawiam aby przygotować wodę do której będę wrzucać leniwe.
Do 2 l. garnka nalałam do poziomu 3/4 wody i 1/2 łyżeczki soli. Zagotowałam wodę zostawiając nadal na wolnym ogniu gdy woda lekko wrzała, nabierałam łyżeczką ciasto i drugą łyżeczką zsuwałam na taflę wody i tak wybieram całą zawartość z miseczki. Jeszcze przez chwilę leniwe gotuję aż wszystkie wypłyną na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową do durszlaka. Expressowe pierogi odciekają to w tym czasie topię masło na małym ogniu pilnując aby się nie zrumieniło. Wykładam leniwe na talerz, polewam masłem i posypuję poziomkami i cukrem ;
lub:
- miodem
- jogurtem greckim b/laktozy
- truskawkami
- czarnymi jagodami
Z jednego serka wychodzi porcja dla dorosłego lub dwie dla dzieci.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz