Omlet biszkoptowy na słodko


Ten omlet jest warty grzechu dla moich łasuchów w sam raz na niedzielne śniadanie. Przyznam że nigdy nie robiłam tego omletu, ale co tam najwyżej nie wyjdzie.
Udział w akcji ''Wypiekanie na śniadanie'' po długiej przerwie dobrze mi zrobi. Wzięłam się do studiowania co z czym i dlaczego?  wybrałam omlet z dwóch propozycji. I wyszło jak ta lala.
A nie użyłam ani kropli wody i mleka. Muszę jedynie jeszcze wyczuć moją płytę indukcyjną bo na niej troszeczkę inaczej się smaży, wolałabym kuchenkę gazową no ale jest wyzwanie na następny raz. 

Składniki na dwie osoby:

  • 4 duże jajka (rozdzielić żółtka od białek)
  • 4 łyżki cukru (płaskie)
  • 4 łyżki mąki (płaskie)
  • Tłuszcz do smażenia ja użyłam kokosowego ok. 3 łyżki.

Białka w misce połączyłam z cukrem, ubiłam trzepaczką można też mikserem. Jak piana z białek jest wystarczająco sztywna i nie wylatuje z miski jak Dorocie Wellman to mogę działać dalej, dodałam po jednym żółtku delikatnie zamieszałam. Na koniec dodałam mąki i ponownie połączyłam mieszając składniki.
Na rozgrzanej patelni rozsmarowałam tłuszcz i chochelką nakładałam kolejne omlety powtarzając dodawanie tłuszczu i oto co mi wyszło ...
Puszyste i słodziutkie w sam raz do konfitury z moreli lub wiśni z świeżymi kawałkami owoców.   
Ja użyłam musu z wiśni i owoc świeżej kiwi.
Można także pokusić się o bitą śmietanę to w przypadku osób tolerujących laktozę.
Smacznego!
Ap-ropo białek, miałam podobną akcję tylko nikt mnie nie nagrał
hm...za to teraz biję białka wyłącznie trzepaczką.

Dzięki za wspólną zabawę.
Do akcji wypiekania dołączyli;
Prześlij komentarz

Popularne posty