Przejdź do głównej zawartości

Nietolerancja laktozy

Witam.
Od dawna  miałam zamiar opisać przygody jakie towarzyszą mi z nietolerancją laktozy u córki . Teraz nie jest tak tragicznie. Współczuję rodzicom dzieci i osobom z tym problemem . Dlatego podzielę się wiedzą i moimi sposobami na życie z tą przypadłością.
Pół roku mieszkam w innym województwie i zaczęłam wszystko od nowa czyli szukać alternatywy normalnego żywienia córki, znalazłam lecz ubogie. A o zgrozo wszyscy mylą nietolerancję laktozy z alergią a zwłaszcza lekarze pediatrzy, no może nie wszyscy ale ci na których trafiłam w nowym miejscu zamieszkania . Córka zachorowała i niezbędny jest antybiotyk. Pani doktor przyjęła do wiadomości że ma tę przypadłość i wypisała lekarstwa. Antybiotyk jest ok. ale reszta już zawierała laktozę i lek przeciw alergiczny, co zweryfikowałam w aptece. Kiedyś biegałam o poprawę recepty, teraz stosuję to co córa może brać a jak długo nie choruje to nazwy lubią się zmieniać i proszę w aptece o skład surowcowy i możliwy zamiennik.
 Żeby pomóc mojemu dziecku szukałam informacji na ten temat w publikacjach jednak do dziś nie jest ich dużo i dla laika nie są tak czytelne. Lekarze w klinice tylko mówią ze trzeba wyeliminować z diety mleko ssaków lub je ograniczyć a szukanie receptur bez mlecznych graniczy z cudem bo albo są produkty nieosiągalne albo bardzo drogie i w dużych opakowaniach .W tej kwestii warto wiedzieć co to nietolerancja laktozy, jej rodzaje,jakie znaczenie ma laktoza i laktaza.
To co nas dotyka to codzienność więc, jakie ma znaczenie laktoza w produkcji żywności?
Ja kupując żywność począwszy od mleka itd. przez półprodukty i produkty (wędlina, mięso,ryby) zwracam uwagę na węglowodany w mleku maśle powinno ich nie być / 00 g. w wędlinie jak pojawia się białko mleka lub węglowodany od zwierzęce to wiadomym że stosują jako przyprawę do lekkości smaku, mleko w proszku które jest zawarte w przyprawach zawiera więcej laktozy niż płynne - testerem była kiedyś moja córka i na zasadzie eliminacji szukałam alternatywy. Produkty gotowe w składzie powinny zawierać białko roślinne lub białko soi, nie boje się podejść do sprzedawcy i poprosić o podanie składu np. kiełbasy jest to obowiązkiem od paru lat. Podanie informacji o składzie produktu czy to na opakowaniu zbiorczym czy jednostkowym. Jeżeli producent podaje informację nie dokładną czyli konserwanty lub wypełniacze po prostu nie kupuję kota w worku gdyż może zawierać produkty związane z laktozą.

Produkcja nie dostępna w Polsce
Dla tych którzy mają ochotę na produkty mleczne ja od czasu do czasu mam możliwość choć na święta kupić dla córki ale niestety nie w Polsce. Kiedy się to zmieni?


W jednym z marketów ogólnopolskich jest mleko bez-laktozowe w smaku jak mleko w proszku. Duża różnica w smaku do kiedyś produkowanego mleka Gostyńskiego bez laktozy. Do wypieków może być, zawiera 0,03 laktozy/100ml  produktu.
 Muszę córce ograniczać bo są efekty uboczne szybko zauważalne.
W Poznaniu w sklepie społemowskim przy pl. Cyryla można dostać takie mleko i nie tylko :) szkoda że od małopolski jest tak daleko.

Śmietana i serek homogenizowany bez laktozy. Jest też masło, czekolada, jogurty  podstawowe produkty ąż oko cieszy. Tylko trochę drogie ale raz na jakiś czas warto zrobić dziecku prezent, radość z tego i uśmiech dziecka nie oceniony.
Dlaczego inne Państwa mogą a my ? Bo polak musi się dorobić na nieszczęściu innych i łupić, łupić albo się nie opłaca . Co na to nasze państwo ? A nic... jest ich tak mało że nie warto się o nich troszczyć. 
A my sobie raz gorzej raz lepiej dajemy z tym problemem radę. Tabletki nie na wszystkich działają ja dla córki wybrałam dietę eliminacyjną. I od 9 lat nie mamy kłopotów . 
Tylko trochę szkoda bo smak nabiału pamięta i tęskni,  np: za czekoladą , masłem serkiem jogurtem, masłem czekoladowym . 

Doczekaliśmy się  nabiału rodzimego. 
Mamy kwiecień i radości co niemiara  moje dziecko  choć już dorosłe  po paru latach  wyrzeczeń  i eliminacji i kombinacji  jak  dorwać  nabiał  trudno  dostępny w Polsce  siegaliśmy do  Niemiec lub ściąganie  przez  znajomych z Poznania. Trochę sporadycznie pojawiają się produkty w robalu aż tu nagle  jest polski producent  i na dodatek ceny  nie  z kosmosu  np. MASŁO  4,40,- SER BIAŁY W KOSTCE  4,60,-tak więc  można  powiedzieć   DZIĘKI!!!!!! . Teraz nie  mamy  zbyt wiele ograniczeń. Jest jogurt i  Śmietana,  mleko też  i nie odbiega smakiem a i nie robi krzywdy w jelitach. Z nietolerancją  jest  wiele osób, starsze osoby z wiekiem, naturalnie tracą zdolność trawienia laktozy a i  osoby po antybiotykoterapi mają  zaburzone wchłanianie a także osoby genetycznie uwarunkowane tą przypadłością. Teraz zaczynamy się  cieszyć że  znalazł się ktoś kto nas zauważył i nie widuje cen jak dla milionerów. Owszem jest też  sklep z żywnością  eko no ale ceny! okrutnie wysokie! Z tym że od innych producentów i przewagą firmy zachodnie w tej sytuacji  lepiej kupować przez internet . Sporadycznie zaopatrzyć się trzeba by było. 
TERAZ JESTEM W 7NIEBIE bo moja latorośl je to co my i nie muszę ukrywać produktów ani robić różnych obiadów. My także używamy tych produktów. 
Z pozdrowieniami dla przedsiębiorczej firmy.
Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ser topiony

Ser topiony domowym sposobem ma  specyficzny smak.
Ale rzadziej go robię bo nie każdy może  u nas jeść nabiał.
Od niedawna mamy alternatywne wyjście bo jest biały ser bez laktozy  i właśnie go testuję. Kupiłam i zwykły na rynku od gospodyni ten na pewno wyjdzie bo jest dobrze odciśnięty?
Pokruszony ser zamieszać, przykryć pokrywką albo  talerzykiem i  zostawić do następnego dnia tak postępować aż  2/3 sera pokryje się lepkim żółtawym nalotem.  Jest on nie zbyt atrakcyjny co do konsystencji i zapachu. W domu unoszący się przez trzy dni  smrodek, warty tego końcowego produktu.
Ja wiedziałam że  nastawiłam sery to i tak szukałam źródła  dziwnego zapachu.

Tak jakby co  zdecydowanie zdechło. Hah, a...szukałam myszy która zwiała kotu i  wyzionęła ducha. Jakie było moje zaskoczenie iż to moje  serki  dają znak do smażenia. Więc wyciągam rondel i zaczynam  działanie.

Składniki:
Ser biały bez laktozy 200 g.
1 żółtko
1 łyżka masła bez laktozy
Pieprz lub kminek według gustu.
Sól do smaku
W ron…

Tortilla

Ach, zabrałam się za odmierzanie poszczególnych składników i tym razem byłam grzeczna, nic ani troszkę nie zmieniałam w przepisie. Tortilla w smaku jak podpłomyki  Emotikon smile chyba nie doczeka się wnętrza bo ją zjemy sote Emotikon smile Ostatnio taki smak gdzieś 32 lata temu gościł na mym podniebieniu.  Co to były za czasy, ochotę by się miało cofnąć. Podpłomyki pieczone na kuchni kaflowej jak u babci tak i w domu rodzinnym, przy okazji wyrobu pierogów.
Kawałki ciasta układaliśmy na rozgrzanej płycie kuchni i podpiekaliśmy. Ja tak pilnowałam placków że przytuliłam się do rozgrzanych drzwiczek i pod ich wpływem miałam ornament kwiatowy, wypalony na tylnej stronie. Oj! mama nie była szczęśliwa. Ale podpłomyki i tak piekłam bo bardzo smakowały. Aż tu nagle, pokosztowałam tortilli i powróciły wspomnienia, smak. Powiem tak;
dla mnie nie musi być nic więcej a moja młodzież pewnie ją ulepszy ciekawymi farszami.
Składniki na 8 dużych sztuk:
2 szklanki mąki pszennej

160 ml gorącej wody tj.( 2/3 fi…

Sałatka ogórkowa słodko - kwaśna

Tą sałatkę  nauczyła  mnie Mama mojego Męża, skąd  miała  recepturę ? Lecz z tą  sałatką  nigdzie  się nie spotkałam po za naszym  domem, jest  specyficzna i słodko  kwaśna, lekko  ostra a to dzięki cebulce, rzodkiewce którą  ja dodaję.  Już niedługo zaczną się ogórki gruntowe do tego sadzone jajo i młode ziemniaczki smaczny obiad. Składniki: 1 kg. zielonych ogórków mogą być szklarniowe, 3 szt.rzodkiewki, 1 cebula, szczypiorek według uznania 1 łyżeczka cukru , szczypta soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. śmietana 200/250 ml.  b/laktozy jogurt grecki 200/250 ml.  b/laktozy. Można zamiennie użyć zwykłego nabiału jak nie ma przeciwwskazań.
Ogórki obrać pokroić i sparzyć wrzącą wodą, zalewając ogórki w misce. Po chwili odcedzić na durszlaku. Sparzone ogórki przenieść do miski, dodać posiekaną cebulkę szczypiorek i pokrojone w talarki rzodkiewki. Zalać jogurtem śmietaną i doprawić cukrem i pieprzem na koniec dodać szczyptę soli dla podkręcenia smaku.
Tę sałatkę podaję w salaterkach. Smacznego.