Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marca 6, 2016

Likier pomarańczowy

Ten specjał u mnie będzie długo, co jakiś czas  robię  jakiś  rodzaj nalewki, teraz likieru.  Typowy  babski  trunek  do kawy i ciasta.
Likier  jest  moim eksperymentem nigdy  go nie robiłam.
Na początek  dobrze  umyłam pomarańcze  w ciepłej wodzie  z sodą i opłukałam. Pokroiłam 9 dużych  pomarańczy, zasypałam cukrem na trzy dni gdy  znacznie puściły pokrojone plastry sok, pomieszałam długą  łyżką i dodałam  rumu  odstawiłam jeszcze  na 7 dni  po czym  znów  zamieszałam  aż cukier  się rozpuścił.  Przygotowałam  duży  garnek z durszlakiem i przecedziłam płyn  wyduszając z plastrów sok pomarańczy.  Po czym  dodałam  sok  z  świeżych  5 szt. pomarańczy i rozlałam do butelek, odstawiłam na dwa miesiące  do ciemnego  miejsca z dala  od  nośników  ciepła.
Sądzę że  po tym czasie  składniki dobrze  na siebie  wpłyną  i  będą  gotowe do  użycia.

Składniki :

14 szt pomarańczy
4  szkl cukru
4  goździki
0.75l. Rumu jasnego
Zlany  likier  będzie  gotowy  na  Wielkanoc