Przejdź do głównej zawartości

Deser owocowy z mleka b/laktozy i nasion chia

Na wiosnę  w ogródku wyrósł rabarbar  i tym razem ślimaki go nie zeżarły jak w poprzednim roku. Mojego młodego rabarbaru na placek to trochę za mało a na deser w sam raz.

Propozycję  na takowy mam ze strony  ''Wypiekanie na śniadanie". Którego z wielu powodów nie miałam czasu opublikować acz go przyrządziłam.
Rzadko  trzymam się  sztywno  reguł ,,wydarzenia'' i moje  wydanie deseru  wygląda i smakuje trochę inaczej.

Składniki:
10 szt.  truskawek i dwie do dekoracji
3-5  lasek rabarbaru
1,1/2  łyżki nasion chia
5 łyżek miodu
1,1/2 szklanki mleka bez laktozy  może być  migdałowe lub ryżowe
20 g.  jagody amerykańskiej
2 łyżki  budyniu + 1 opakowanie budyniu; można także zrobić budyń domowym sposobem

Rabarbar i truskawki oczyściłam, obrałam, opłukałam i wrzucałam krojąc do rondelka z trzema łyżkami miodu. Usmażyłam, doprowadzając do redukcji części soku który z owoców się wydobył. W wyniku podgrzewania powstał gęsty sos, po ostygnięciu włożyłam do lodówki.
 Odlałam 1/4 szklanki mleka i rozmieszałam z dwiema łyżkami budyniu, resztę mleka zagotowałam i wlałam miksturę budyniu  i po chwilowym bomblowaniu odstawiłam do ostygnięcia. Do letniego mleka budyniowego dodałam nasiona Chia przykryłam folią spożywczą rondelek i odstawiłam na noc do lodówki aby nasiona spęczniały. A budyń który pozostaje przygotuję następnego dnia według przepisu na opakowaniu.
 Na drugi dzień;
Do 4 pucharków na dno rozkładam po równej części, letni budyń na to miksturę z nasionami Chia, polewam sosem rabarbarowo-truskawkowym. Dekoruję jagodami i połówkami truskawki.

Wygląd deseru zjawiskowy a i smak wyborny .
Następnym razem wykorzystam mleko migdałowe sądzę iż warto podkręcić smak.

W tym wydarzeniu nie wziął nikt udziału i nie podam źródłowego przepisu gdyż moderator usunął źródłowy link, ze strony.Moją zmianą jest dodanie budyniu i jagód.
Smacznego.  
Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ser topiony

Ser topiony domowym sposobem ma  specyficzny smak.
Ale rzadziej go robię bo nie każdy może  u nas jeść nabiał.
Od niedawna mamy alternatywne wyjście bo jest biały ser bez laktozy  i właśnie go testuję. Kupiłam i zwykły na rynku od gospodyni ten na pewno wyjdzie bo jest dobrze odciśnięty?
Pokruszony ser zamieszać, przykryć pokrywką albo  talerzykiem i  zostawić do następnego dnia tak postępować aż  2/3 sera pokryje się lepkim żółtawym nalotem.  Jest on nie zbyt atrakcyjny co do konsystencji i zapachu. W domu unoszący się przez trzy dni  smrodek, warty tego końcowego produktu.
Ja wiedziałam że  nastawiłam sery to i tak szukałam źródła  dziwnego zapachu.

Tak jakby co  zdecydowanie zdechło. Hah, a...szukałam myszy która zwiała kotu i  wyzionęła ducha. Jakie było moje zaskoczenie iż to moje  serki  dają znak do smażenia. Więc wyciągam rondel i zaczynam  działanie.

Składniki:
Ser biały bez laktozy 200 g.
1 żółtko
1 łyżka masła bez laktozy
Pieprz lub kminek według gustu.
Sól do smaku
W ron…

Tortilla

Ach, zabrałam się za odmierzanie poszczególnych składników i tym razem byłam grzeczna, nic ani troszkę nie zmieniałam w przepisie. Tortilla w smaku jak podpłomyki  Emotikon smile chyba nie doczeka się wnętrza bo ją zjemy sote Emotikon smile Ostatnio taki smak gdzieś 32 lata temu gościł na mym podniebieniu.  Co to były za czasy, ochotę by się miało cofnąć. Podpłomyki pieczone na kuchni kaflowej jak u babci tak i w domu rodzinnym, przy okazji wyrobu pierogów.
Kawałki ciasta układaliśmy na rozgrzanej płycie kuchni i podpiekaliśmy. Ja tak pilnowałam placków że przytuliłam się do rozgrzanych drzwiczek i pod ich wpływem miałam ornament kwiatowy, wypalony na tylnej stronie. Oj! mama nie była szczęśliwa. Ale podpłomyki i tak piekłam bo bardzo smakowały. Aż tu nagle, pokosztowałam tortilli i powróciły wspomnienia, smak. Powiem tak;
dla mnie nie musi być nic więcej a moja młodzież pewnie ją ulepszy ciekawymi farszami.
Składniki na 8 dużych sztuk:
2 szklanki mąki pszennej

160 ml gorącej wody tj.( 2/3 fi…

Sałatka ogórkowa słodko - kwaśna

Tą sałatkę  nauczyła  mnie Mama mojego Męża, skąd  miała  recepturę ? Lecz z tą  sałatką  nigdzie  się nie spotkałam po za naszym  domem, jest  specyficzna i słodko  kwaśna, lekko  ostra a to dzięki cebulce, rzodkiewce którą  ja dodaję.  Już niedługo zaczną się ogórki gruntowe do tego sadzone jajo i młode ziemniaczki smaczny obiad. Składniki: 1 kg. zielonych ogórków mogą być szklarniowe, 3 szt.rzodkiewki, 1 cebula, szczypiorek według uznania 1 łyżeczka cukru , szczypta soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. śmietana 200/250 ml.  b/laktozy jogurt grecki 200/250 ml.  b/laktozy. Można zamiennie użyć zwykłego nabiału jak nie ma przeciwwskazań.
Ogórki obrać pokroić i sparzyć wrzącą wodą, zalewając ogórki w misce. Po chwili odcedzić na durszlaku. Sparzone ogórki przenieść do miski, dodać posiekaną cebulkę szczypiorek i pokrojone w talarki rzodkiewki. Zalać jogurtem śmietaną i doprawić cukrem i pieprzem na koniec dodać szczyptę soli dla podkręcenia smaku.
Tę sałatkę podaję w salaterkach. Smacznego.