Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 13, 2015

sałatka z zielonych ogórków

Ogórki po zimie  to pierwszy  zapach, zapowiadający  uczty warzywne bogate  w wiele witamin.  Lekki i szybki  obiad ; ziemniaczki, jajko sadzone, sałatka z ogórków. Lub sałatka do porannego posiłku.













Składniki :             4 szt ogórków szklarniowych
1 duża  cebula 4 szt. rzodkiewki Pieprz i sól 
Ogórki obrałam do miski, pokroiłam w plasterki, posoliłam, odstawiłam do zmorzenia.( ogórki puszczą wodę) W tym czasie pokroiłam rzodkiewkę i cebulkę w kostkę. A z ogórków odlałam  nadmiar soku, dodałam rzodkiewkę z cebulką. Doprawiłam do smaku pieprzem. Smacznego.

Farsz do pierogów z kapustą

Składniki :
1 szklanka ziemniaków gotowanych, poduszonych 2 szklanki kapusty kiszonej ugotowanej 1/2  łyżeczki pieprzu   2 duże cebule 2 łyżki smalcu


Czasem zostają ugotowane ziemniaki od obiadu i  mam  na nie parę sposobów a to jeden z nich:
Do poduszonych ziemniaków, dodaję ugotowaną kwaśną kapustę. Odciśniętą i pokrojoną aby  nie ciągły się zbyt długie włókna kapusty przy nakładaniu farszu na ciasto. Dodaję usmażoną na złoty  kolor cebulkę, koniecznie na smalcu i doprawiam pieprzem. Rzadko stosuję sól, kapusta jest  wystarczająco słona  no chyba że kupimy  podróbkę kapusty czyli  ukwaszona lub lekko lub  chrzanową wtedy  warto popracować  nad smakiem i dodać dwie szczypty soli.
Ten farsz wykorzystuję  do pierogów.