Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 16, 2015

Zupa z gwoździa

Dlaczego  z gwoździa?
 A dlatego  że  pęczek  pietruszki  związany nicią  jest  w tej zupie gwoździem czyli najważniejszy. Dzięki sąsiadce mogę dokładnie  podać  wam  historię  i zasadność  jej  konsumpcji.
Ciekawa zupa która zaskakuje swą prostotą, podawana dawniej  żniwiarzom w upalne dni.  Słyszałam  o niej  ale  nigdy jej nie stosowałam w swoim domu. Może  tylko jako  napar z pietruszki na problemy związane  z pęcherzem moczowym a czy daje oczekiwany efekt nawadniania  i  znosi stan zapalny zależy od każdego indywidualnie. Ulga była pomimo tego także  stosowałam metodę farmaceutyczną. Jednak wróćmy do tematu.
W zapachu i smaku przypomina rosół. W przypadku  tej  zupki  jałowa, zielonkawa na wodzie lekko  osolonej  z dodatkiem wiejskiej śmietany i ukrojonej pajdy pszenno - żytniego chleba z własnego  wypieku. Lub ugotowanymi ziemniakami.

Składniki:

2 l. wody
2   duże duże pęczki natki pietruszki
Sól  do smaku
1/2 l. śmietany  z gospodarstwa


Wodę zagotować, włożyć związany białą nitką…