Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marca 8, 2015

Wieniec drożdżowy z mięsem

Jest paskudna pogoda, pada i zimno. Brrrrr... Rozpaliłam w centralnym, czekając na moje skarby mam czas na swoje przyjemności i poprawę humoru. 
Jak coś na pitraszę to zostają resztki do zagospodarowania. Tym razem gotowana porcja rosołowa i skrzydełka. Mięsko  obieram z kości mielę w maszynce wraz z jarzynami z rosołu które i tak się wyrzuca a po co? kiedy można wzbogacić smak. A kosteczki zjada nasza kochana psinka. I takim sposobem wszyscy maja coś na ząb. I dobro się nie marnuje. 

Składniki : 1 porcja rosołowa ugotowana
4 skrzydełka ugotowane
1 szt kiełbasy jałowcowej 15-20 dkg 
jarzyny ugotowane z rosołu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
2 suszone pomidory z zalewy
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 surowe jajko
1 łyżka bułki tartej
pieprz zwykły i sól do smaku

Sos do posmarowania ciasta:
1 łyżka majonezu
2 łyżki oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylji
pieprz 1/3 łyżeczki
na końcu noża papryki chili 

Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej 300 g mąki ps…