Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lutego 22, 2015

Kokosanki Poznańskie

Do tego przepisu podchodziłam wielokrotnie i nie mogłam trafić smaku i konsystencji aż dziś.  Z wczorajszego deseru zostały  białka, no i co by tu zrobić? żeby nic się nie zmarnowało. Poszperałam po szufladach w kuchni i trafiły mi się wiórki kokosowe. Zaryzykowałam jeszcze raz. Jestem tak bardzo szczęśliwa że się udało a tym bardziej że je bardzo lubimy. Przez lata przyzwyczajenie i smaki kuchni wielkopolskiej są u nas kultywowane acz nie ograniczam się tylko do jednego regionu. Po prostu lubię zabawę w kuchni i radość moich bliskich. A oto co stworzyłam

Składniki na spodnią warstwę:
2 szklanki mąki
3 żółtka
1 całe jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka smalcu
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki margaryny (z najmniejszą zawartością wody)





Do przełożenia:
1/2 szklanki marmolady kwaskowa (ja mam marmoladę z wiśni)



Składniki na wierzchnią warstwę:
5 białek z jaj
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
100 g. wiórek kokosowych
1 szklanka wody


Do rondelka wlałam wodę i…