Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 18, 2015

Pierogi z mięsem

Przygotować farsz mięsny, gdy już mamy gotowy zabieramy się za przygotowanie ciasta . Po wykonaniu tych czynności wykrawamy szklanką kieliszkiem itp. krążków ciasta. Sklejamy i gotujemy w osolonej wodzie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze okraszając zrumienioną na tłuszczu cebulką lub podajemy z sosem na bazie gęstej śmietany i ketchupu doprawionej szczyptą pieprzu kolorowego i świeżego tymianku. Proporcje okrasy według uznania.
a niżej linki z podstawowymi przepisami na :

Ciasto na pierogi

Składniki:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
500 g mąki tortowej,(może być zwykła) 1 całe jajko, 1/2 łyżeczki soli, 1 szklanka wrzącej wody


Mąki połączyłam z solą usypałam kopiec i  utworzyłam na środku dołek do  którego po trosze wlewałam wrzątku, przysypując mąką za pomocą dużej łyżki z boków do środka.
W taki sposób tworzą się kluski  z mąki i wody.
Następnie rozprowadzam je na blacie lub stolnicy do ostudzenia.
Gdy jest całość wystudzona co trwa ok.10 min.(konieczna czynność gdyż jajko się zetnie pod wpływem wysokiej temperatury).
Wbijamy jedno jajko i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej kulki.
Podzieliłam na dwie części , rozwałkowałam na grubość 0,3 mm i wykrawałam dużym kieliszkiem.

Farsz według uznania, pierogi zlepić i do wrzącej, osolonej lekko wody. Gotować chwilę od wypłynięcia na wierzch pierogów.
To ciasto jest elastyczne, mięciutkie i nie klei się do palców przy sklejaniu brzegów pierogowych za sprawą dodania maki pełnoziarnistej.