Przejdź do głównej zawartości

Szybka jaglana Fiona

O kaszy jaglanej słyszałam już dawno a że nie jemy zup mlecznych to specjalnie jej nie szukałam. Podczas polowania na mąkę orkiszową z ciekawości zakupiłam i jagły. Nabierały mocy w szufladzie a zmobilizował niezapowiedziany gość.
Ciacho w ilościach niklych i trzeba stworzyć coś z czegoś ?  U "Pyzy" oglądałam  zdjęcia deseru z kaszą jaglaną i opis do zdjęcia, to mi podsuneło pomysł na  stworzenie deseru.  Aaaa... jaj zrobiłam błąd, który wtedy nie zaważył na smaku. Oczywiście nie miałam czasu poczytać, wystarczy  że zobaczyłam  obrazek ha . Ugotowałam jagły bez płukania dodając je do syropu  ananasowego z dodatkiem mleka a że było tego niedużo to specjalnie nie było czuć goryczy z kaszy a o tym przekonać miałam się drugim razem .

Porcja na 3 desery:
2/3 szkl kaszy  jaglanej
1 puszka ananasa
1/2 Szklanki mleka kokosowego lub zwykłego lub bez  laktozy itp.
3 łyżeczki miodu

Cogielmogiel:
3 żółtka
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki cacao
Wypełnienie :
pokruszone 4 kokosanki lub inne kruche  ciastka.
Kawałki  czekolady  lub  wiórki.
I do dzieła;
Kaszę  opłukać zimną  wodą. Syrop z ananasow wlać  do rondelka. Zasypać opłukaną kaszą, chwilę  pogotować dodać  mleko i miód nadal gotować  na małym  ogniu  aż  kasza  zmieknie i się zagęści. Zestawić  z ognia  nałożyć  do salaterek, na tę warstwę nałożyć pokrojone  w większe  cząstki ananasy i brzoskwinie wkruszyć parę  kokosanek. Ubić  kogiel mogiel dodać cacao jeszcze  chwilę  ubijać i polać  deser,  dekorując wiórkami migdałowymi lub czekoladowymi. Przepis  na poczekaniu  w 15 minut.
Zasmakowal młodzieży  to  też  zdobył  nazwę  „Fiona“.
Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ser topiony

Ser topiony domowym sposobem ma  specyficzny smak.
Ale rzadziej go robię bo nie każdy może  u nas jeść nabiał.
Od niedawna mamy alternatywne wyjście bo jest biały ser bez laktozy  i właśnie go testuję. Kupiłam i zwykły na rynku od gospodyni ten na pewno wyjdzie bo jest dobrze odciśnięty?
Pokruszony ser zamieszać, przykryć pokrywką albo  talerzykiem i  zostawić do następnego dnia tak postępować aż  2/3 sera pokryje się lepkim żółtawym nalotem.  Jest on nie zbyt atrakcyjny co do konsystencji i zapachu. W domu unoszący się przez trzy dni  smrodek, warty tego końcowego produktu.
Ja wiedziałam że  nastawiłam sery to i tak szukałam źródła  dziwnego zapachu.

Tak jakby co  zdecydowanie zdechło. Hah, a...szukałam myszy która zwiała kotu i  wyzionęła ducha. Jakie było moje zaskoczenie iż to moje  serki  dają znak do smażenia. Więc wyciągam rondel i zaczynam  działanie.

Składniki:
Ser biały bez laktozy 200 g.
1 żółtko
1 łyżka masła bez laktozy
Pieprz lub kminek według gustu.
Sól do smaku
W ron…

Tortilla

Ach, zabrałam się za odmierzanie poszczególnych składników i tym razem byłam grzeczna, nic ani troszkę nie zmieniałam w przepisie. Tortilla w smaku jak podpłomyki  Emotikon smile chyba nie doczeka się wnętrza bo ją zjemy sote Emotikon smile Ostatnio taki smak gdzieś 32 lata temu gościł na mym podniebieniu.  Co to były za czasy, ochotę by się miało cofnąć. Podpłomyki pieczone na kuchni kaflowej jak u babci tak i w domu rodzinnym, przy okazji wyrobu pierogów.
Kawałki ciasta układaliśmy na rozgrzanej płycie kuchni i podpiekaliśmy. Ja tak pilnowałam placków że przytuliłam się do rozgrzanych drzwiczek i pod ich wpływem miałam ornament kwiatowy, wypalony na tylnej stronie. Oj! mama nie była szczęśliwa. Ale podpłomyki i tak piekłam bo bardzo smakowały. Aż tu nagle, pokosztowałam tortilli i powróciły wspomnienia, smak. Powiem tak;
dla mnie nie musi być nic więcej a moja młodzież pewnie ją ulepszy ciekawymi farszami.
Składniki na 8 dużych sztuk:
2 szklanki mąki pszennej

160 ml gorącej wody tj.( 2/3 fi…

Sałatka ogórkowa słodko - kwaśna

Tą sałatkę  nauczyła  mnie Mama mojego Męża, skąd  miała  recepturę ? Lecz z tą  sałatką  nigdzie  się nie spotkałam po za naszym  domem, jest  specyficzna i słodko  kwaśna, lekko  ostra a to dzięki cebulce, rzodkiewce którą  ja dodaję.  Już niedługo zaczną się ogórki gruntowe do tego sadzone jajo i młode ziemniaczki smaczny obiad. Składniki: 1 kg. zielonych ogórków mogą być szklarniowe, 3 szt.rzodkiewki, 1 cebula, szczypiorek według uznania 1 łyżeczka cukru , szczypta soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. śmietana 200/250 ml.  b/laktozy jogurt grecki 200/250 ml.  b/laktozy. Można zamiennie użyć zwykłego nabiału jak nie ma przeciwwskazań.
Ogórki obrać pokroić i sparzyć wrzącą wodą, zalewając ogórki w misce. Po chwili odcedzić na durszlaku. Sparzone ogórki przenieść do miski, dodać posiekaną cebulkę szczypiorek i pokrojone w talarki rzodkiewki. Zalać jogurtem śmietaną i doprawić cukrem i pieprzem na koniec dodać szczyptę soli dla podkręcenia smaku.
Tę sałatkę podaję w salaterkach. Smacznego.