Tortilla

Kobieta - Renesansu
Ach, zabrałam się za odmierzanie poszczególnych składników i tym razem byłam grzeczna, nic ani troszkę nie zmieniałam w przepisie.
Tortilla w smaku jak podpłomyki Emotikon smileEmotikon smile  

2 szklanki mąki pszennej
160 ml gorącej wody tj.( 2/3 filiżanki)
2 łyżki oleju
szczypta soli



Wykonanie:
 W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o grubości o 1-2 mm. I większe niż średnica dna patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką. Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła, tylko placek do domowego obiadu ;)
3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick niecałą minutkę z jednej strony, a przewracamy i smażymy około 30 sekund. Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Znów obracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.
Smacznego.
Nasza tortilla chyba nie doczeka się wnętrza bo ją zjemy sote. 
Ostatnio taki smak gdzieś 32 lata temu gościł na mym podniebieniu. 
Co to były za czasy, ochotę by się miało cofnąć.
Podpłomyki pieczone na kuchni kaflowej jak u babci tak i w domu rodzinnym, przy okazji wyrobu pierogów.
Kawałki ciasta układaliśmy na rozgrzanej płycie kuchni i podpiekaliśmy.
 Ja tak pilnowałam placków że przytuliłam się do rozgrzanych drzwiczek i pod ich wpływem miałam ornament kwiatowy, wypalony na tylnej stronie. Oj! mama nie była szczęśliwa. Ale podpłomyki i tak piekłam bo bardzo smakowały.
Aż tu nagle, pokosztowałam tortilli i powróciły wspomnienia, smak. Powiem tak;
dla mnie nie musi być nic więcej a moja młodzież pewnie ją ulepszy ciekawymi farszami.

Składniki na 8 dużych sztuk:



Z cyklu ''Wypiekanie na śniadanie'' wypiekały ze mną placki tortilli według przepisu Vegazone ;



Paweł z www.chleby

Marta z parawkuchni

Iza z Smaczna Pyza

Małgosia z Smaki Alzacji


Iwona z blogotowanie

Justyna z gotowanieipieczenieiloveit
Prześlij komentarz

Popularne posty